HANFA: SVE JE BILO U REDU

Friščić prozvao Hanfu zbog Podravke

29.10.2009 u 08:37

Bionic
Reading

'Sve ove godine institucije poput revizorskih kuća koje su pratile poslovanje Podravke, ali i HNB i Hanfa nisu našle nikakve nepravilnosti', kazao je Josip Friščić u srijedu u Koprivnici. U Hanfi u potpunosti odbacuju prozivke

'Revizije su pokazale da je poslovanje Podravke uredno i ja sam prestao o tome govoriti jer sam nakon tih izvješća u to i sam bio uvjeren. Ja sigurno nisam od onih koji će nakon toga naglašavati da nešto nije u redu. No na kraju se pokazalo da nešto ipak nije u redu', rekao je prvi čovjek HSS-a. Friščić je kazao da je 2007. godine, kao župan, upozorio na sumnjiv transfer Podravkinih 200 milijuna kuna na Vabu te deponiranje Fiminih dionica na Maltu.

Ostaje nejasno zbog čega Hanfa nije istražila kakva je Podravkina uloga u Fiminu preuzimanju dionica i kako to da je koprivnička tvrtka početkom svibnja 2006. izdala kunske obveznice za financiranje kratkoročnih obveza uz godišnju kamatu od 5,1 posto te ih - posve nenamjenski - pretvorila u 250 milijuna kuna depozita u Varaždinskoj banci uz kamatu od 2,5 posto.

U Hanfi u potpunosti odbacuju sve prozivke. 'Hanfa je reagirala na vrijeme, u skladu s ovlastima i na temelju raspoloživih podataka i informacija', ističu u toj instituciji kojoj je na čelu Ante Samodol. Štoviše, naglašavaju da je Hanfa bila jedina institucija koja je obavila nadzor nad transakcijama dionicama Podravke između Fima grupe, Francka, PBZ-a i PBZ Investa do rujna 2009.

'Analizom svih transakcija u travnju i svibnju 2006. trgovanje nije cjenovno odstupalo od mjesečnog prosjeka, iz čega se moglo zaključiti da te transakcije nisu mogle utjecati na ostale sudionike na tržištu. Pri tome napominjemo da je transakcija s Franckom obavljena ugovorom', objašnjavaju u Hanfi.

Napominju da tada nitko nije znao za postojanje namjere sklapanja Sporazuma o opcijskoj kupnji, odnosno prodaji dionica između Podravke i Fima grupe. Također, tek u srpnju 2007. sklopljen je kupoprodajni ugovor o dionicama između Fima grupe i Fima AMI na Malti, a sve kreditom od 26,7 milijuna eura prati Merrill Lynch.

I nakon analize transakcija u 2007. godini, na zahtjev DORH-a, Hanfa je sastavila izvješće o transakcijama koje nisu bile sporne ni u 2006, a sporazum o opcijskoj kupnji opisan je u godišnjem izvješću za 2006. godinu. Tek kad se u rujnu ove godine pojavila informacija da SMS ne vraća pozajmice, klupko se počelo odmotavati i cijela analiza dobila je novi kontekst, u koji su uključene Hanfa i druge državne institucije, piše Jutarnji.hr.