VOZAČI OBUSTAVILI RAD

Počeo štrajk u ATP Igrec tansportima

28.10.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Zbog toga što im nisu isplaćene plaće za srpanj i kolovoz, od ponoći je u štrajku 27 vozača varaždinskog prijevozničkog poduzeća ATP Igrec transporti. Štrajku je prethodilo, kako pojašnjava Nevenka Poljak, povjerenica SSSH za Varaždinsku županiju, neuspjelo mirenje tijekom kojeg s vlasnikom poduzeća Stjepanom Igrecom nije postignut nikakav dogovor o podmirenju obveza

'Poduzeće danas ima 43 djelatnika, dok je 1999. godine, kada ga je preuzeo Igrec, imalo više od stotinu vozača. Kolege jednostavno dobrovoljno odlaze ili dobivaju otkaz, pa je tako trenutno 18 djelatnika u otkaznom roku. Istina, zbog recesije i drugi prijevoznici imaju teškoće, ali ih rješavaju i još se šire, kao u našem susjedstvu KOS Transporti. A naše poduzeće iz godine u godinu propada, što ukazuje na loše vođenje', upozorava Branimir Posavec-Hladin, predsjednik sindikalne podružnice Sindikata prometa i veza u ATP Igrec transporti.

Već gotovo godinu dana, kako dodaje, poslodavac im umanjuje dnevnice i plaće za 30 posto, iako su zaposlenici zbog recesiji pristali na 15 posto. Zbog višemjesečne blokade računa poduzeća ne plaćaju im se doprinosi i porezi na plaće, a više ne dobivaju ni novac za putovanja u inozemstvo. Uslijed svega toga, još su početkom kolovoza podnijeli varaždinskom Trgovačkom sudu zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, ali ispitno ročište nije zakazano.

'Više nismo mogli čekati odluku suda te smo se odlučili na štrajk do daljnjega. Dok je egzistencija nas i naših obitelji dovedena u pitanje, vlasnik se bogati i u recesiji. Tako rasprodaje vrijednu imovinu poduzeća, i to ne samo u Varaždinu, nego i na moru, ali je pitanje kamo ide novac. Procjenjujemo da je od prodaje imovine prihodovao oko osam milijuna eura, a na nadležnim je institucijama red da konačno provjere o čemu se radi. Želimo živjeti o rada. Dosta nam je pljački i grabeži', ističe Posavec-Hladin.