NEMA SE PARA

I Fižulići razmišljaju o reprogramu dugova

Bionic
Reading

Nakon HG Spota, Hospitalije i Zagreb Montaže, popisu tvrtki koje bi mogle imati problema s otkupom vlastitih komercijalnih zapisa pridružit će se, čini se, i Magma

Toj je kompaniji upitno zatvaranje dvaju izdanja komercijalnih zapisa vrijednih oko 120 milijuna kuna koji dospijevaju krajem siječnja, odnosno krajem ožujka 2010. Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, dijelu investitora koji su uložili u zapise iz Magme su se već obratili s prijedlogom reprograma, a i ostali investitori uskoro bi mogli očekivati isto.

Krajem siječnja 2010. na otkup dospijeva 60,1 milijun kuna komercijalnih zapisa, a to su izdanje otkupili uglavnom institucionalni investitori. Najviše je 10 milijuna kuna uložio Raiffeisenov OMF, slijede Croatia osiguranje sa 7,5 milijuna kuna te SG Splitska banka sa 7 milijuna kuna.

Po šest milijuna kuna uložili su Zagrebačka banka (skrbnički račun) te obvezni mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje. Po 4 milijuna kuna imaju sama Zagrebačka banka (inače aranžer izdanja) i Erste Plavi OMF, a 3,3 milijuna kuna uložila je i tvrtka Mon Perin, čiji je idejni začetnik i član NO-a 'adrisovac' Plinio Cuccurin te Volksbank s 3 milijuna kuna.

Krajem ožujka dospijeva izdanje od 8,34 milijuna eura (oko 60 milijuna kuna) što su ga većinom upisali Raiffeisen OMF, PBZ banka, PBZ CO mirovinski fond, Splitska banka, Raiffeisen banka (skrbnički račun), RBA dobrovoljni mirovinski fond i mirovinsko osiguravajuće društvo te Erste Plavi OMF.

'Znamo za probleme da nas Magma možda neće moći isplatiti iduće godine, kontaktirali su nas predstavnici tvrtke s aranžerom, ali odluka o eventualnom reprogramu nije donesena', kaže jedan institucionalni investitor.

Među ulagačima se može čuti da bi većina ovisno o uvjetima mogla prihvatiti reprogram. No, dok u optjecaju kola oko 1,5 milijardi kuna vrijednosti komercijalnih zapisa, tvrtki od kojih se dio preko noći iz prvaka pretvorio u problematične kompanije, drugi pak kažu da je problema i izloženosti 'naprosto previše' te da nova izlaganja ili povećanja vlasničkog udjela ne dolaze u obzir.

'Ako rezultati Magme budu loši tražili bi otkup zapisa, a ne reprogram. Bolje je izgubiti manje nego dodatno uložiti pa izgubiti još i to', kaže nam jedan od top deset ulagača u Magmine 'komercijalne zapise'.

Iz Magme nisu demantirali tvrdnje o nelikvidnosti. Nikolina Belobrajdović, glasnogovornica Magme, ističe tek da će Magma rezultate o poslovanju u trećem kvartalu službeno objaviti 30. listopada. Naglašava da će 'magma nastaviti sa smanjivanjem financiranja iz eksternih izvora kako je to učinila i tijekom cijele 2009. godine'.

Istina je da posljednja dva tromjesečja financijski spašavaju poslovanje, no uz realni ovogodišnji pad maloprodaje od 16 posto (do kraja kolovoza) investitori nisu preoptimistični. Magma je u šest mjeseci ostvarila 18,2 milijuna kuna gubitaka, dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.