ŠTETNI UGOVORI

Polančec kontrolira i NO Podravke

27.10.2009 u 07:36

Bionic
Reading

Glavnu riječ u NO-u vode predstavnici HDZ-a i HSS-a, a jednoga člana ima i HSLS, treći bitan kotačić u koaliciji koja trenutačno vlada Hrvatskom, piše Večernji list

Razloge skandaloznoj odluci Podravkina Nadzornog odbora da Zdravka Šestaka, šefa uprave koprivničke kompanije te članove uprave Sašu Romca i Josipa Pavlovića poštedi smjene iako su u istražnome zatvoru u Remetincu, nije teško dokučiti zna li se tko sve sjedi u tijelu koje bi trebalo kontrolirati rad uprave koprivničke kompanije.

Glavnu riječ u NO-u vode predstavnici HDZ-a i HSS-a, a jednoga člana ima i HSLS, treći bitan kotačić u koaliciji koja trenutačno vlada Hrvatskom.

Pod izravnom kontrolom HDZ-a, odnosno Damira Polančeca, potpredsjednika Vlade na odlasku, jesu Ksenija Horvat, Nikola Gregur, Branko Vuljak i Darko Tipurić, a HSS, dakle Josip Friščić, kontrolira Karmen Antolić i Damira Kovačića. Zanimljivo je i to da i HSLS ima svoga člana NO-a. To je Dražen Sačer, negdašnji koprivnički gradonačelnik, no stranka od njega sada diže ruke.


Skandalozna Tipurićeva uloga

'On nije u kvoti HSLS-a u Nadzornom odboru. Ni sa mnom, niti s potpredsjednicima stranke, nikad nije razgovarao o svome angažmanu u Podravki' – izjavila je jučer Đurđa Adlešič, šefica HSLS-a, dva dana nakon što je ustvrdila kako bi osim HDZ-a i HSS trebao odgovarati zbog afera u koprivničkoj kompaniji.

Posebno je skandalozna uloga dekana Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića. Čovjeku koji se bavi edukacijom mladih sigurno je jasno da je dovoljan razlog za smjenu članova uprave Podravke bilo već njihovo javno priznanje kako su preko SMS-a prenosili novac na račun Fime, a mimo znanja skupštine dioničara.

Već tako su, bez obzira na uhićenja, čak i uz izlike zašto su to radili ozbiljno naštetili Podravki. Nejasno je hoće li dekan predavati studentima da takvo što nije razlog za smjenu uprave?!

Nakon ovakva ponašanja u NO-u Podravke i niza drugih afera otvara se pitanje ne diskreditira li Tipurić svoj položaj dekana. Ukratko, prvi je po svojoj stručnosti koji je trebao upozoriti na hitnost i nužnost smjene uhićenih članova uprave, ali je bio jako daleko od te ideje.

Neobičan aranžman Podravke i Francka

Bilo kako bilo, svi članovi NO-a digli su ruke za to da uhićeni trojac iz Remetinca ostane u upravi koprivničke kompanije bez obzira na to što su Podravku doveli uveoma tešku poslovnu situaciju. Još nitko, osim njih, ne zna kakve su sve financijske obveze potpisali i što će sve doći na naplatu u idućim tjednima.

Na margini projekta Spice, primjerice, navodno se odvijao i neobičan aranžman između Podravke i Francka, od kojeg je Fima 2006. kupila dio dionica iz famozna paketa od 10,64 posto.

Izvor blizak Podravki rekao nam je kako je Fima potplatila Franckove dionice, no zauzvrat je koprivnička kompanija Francku doplatila razliku od 12 milijuna kuna putem fiktivnoga ugovora o distribuciji.
'Takav ugovor postoji, ali je potpisan lani. Nismo ga se strogo pridržavali, no to ne treba povezivati s prijašnjom kupnjom Podravkinih dionica od Francka', komentirao je danas Josip Budimir, član Franckove uprave.