OBJAVA RATA VLADI I POSLODAVCIMA

Sindikati spremaju pohod na Markov trg

26.10.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Istog dana kad će se u Saboru voditi rasprava o novom Zakonu o radu (ZOR) sindikati će krenuti na Markov trg. Također, zbog spornog zakona, više neće sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća te prekidaju sve pregovore o socijalnom sporazumu

ZAGREB - Rat Vladi i poslodavcima sindikati su objavili na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali čelnici pet najvećih sindikalnih središnjica: predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević, predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske (NHS) Krešimir Sever, vodeći čovjek Hrvatskih radničkih sindikata Damir Jakuš, Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata i Vilim Ribić, dopredsjednik Matice sindikata (javne i državne službe).

'Poslodavci i Vlada su nas izigrali. Vladini pregovarači prihvatili su sve naše prijedloge, da bi zatim okrenuli ploču i stali na stranu poslodavaca. Nakon 15 mjeseci pregovora o izmjenama ZOR-a, prema smjernicama EU, opet smo na početku', rekla je Knežević.

Za sindikate je u novom ZOR-u sporan dio o radu na određeno vrijeme, prema kojem se takav rad ograničava na tri godine, ali, što je novina, neovisno o poslovima koje radnik radi. Time se pokušala spriječiti dosadašnja praksa da rad na određeno traje godinama, i to tako da se radnika selilo s jednog posla na drugi.

'Time se ne sprečava zlouporaba u korištenju ugovora o radu na određeno! Nije ograničen broj ugovora, i radnici će i dalje raditi po ugovorima, najčešće u trajanju po mjesec, ili tri. Tako će se i dalje ugrožavati njihova radna i materijalna egzistencija', mišljenja je Knežević. Sindikalni prijedlog je da se broj ugovora ograniči na najviše četiri u dvije godine.

Prema riječima Krešimira Severa, predsjednika NHS-a, od ugovora o radu čak njih 85 posto se sklapa na određeno vrijeme. Ono što je prema europskim direktivama iznimka, u Hrvatskoj je postalo pravilo.

'Radnici su slabija karika na tržištu rada i država je ta koja ih mora štititi. Poslodavci sad pokušavaju trgovati s nama. Kao, popustit će kad je riječ o radu na određeno, a mi bismo trebali njima izaći u susret u radu na neodređeno odnosno olakšati im otpuštanje radnika. Za nas je to neprihvatljivo', istaknuo je Sever.

Vlada je, inače, izmijenjeni Zakon o radu u hitnu saborsku proceduru poslala prošloga tjedna. On je jedan od uvjeta zatvaranja poglavlja 19 Zapošljavanje i socijalna politika u pregovorima o ulasku Hrvatske u EU. Kako se poslodavci i sindikati ni nakon 15 mjeseci nisu uspjeli dogovoriti o svim izmjenama, Vlada je odlučila prelomiti stvar preko koljena. Uz to je suprotstavljenim stranama dala rok od 60 dana da se dogovore oko rada na određeno vrijeme.

'Nema trgovanja s poslodavcima! I nije hrvatski radnik kriv za ovakvo stanje u gospodarstvu. Nećemo se više odazivati na razgovore o socijalnom sporazumu i više ne sudjelujemo u radu GSV-a. Na dan odlučivanja o ZOR-u dolazimo na Markov trg!', zaključila je Knežević.

Sindikati će tako u kratko vrijeme održati čak dva prosvjeda protiv Vlade, prvi zbog ZOR-a, dok bi drugi, već najavljen, trebao biti oko 14. studenoga, a on je motiviran kriznim porezom, korupcijom i općim lošim stanjem u državi.