OD SRCA SRCU

Tajne redovitih susreta Romca i Polančeca

26.10.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Dok traje natezanje bi li potpredsjednik Vlade trebao podnijeti ostavku zbog upletenosti u aferu u Podravci, rekonstruiramo njegove kontakte s pojedinim članovima uprave koprivničkog diva koji su završili u pritvoru i o čijem svjedočenju svakako ovisi i sudbina Damira Polančeca

Peteročlana uprava Podravke nije smijenjena unatoč uhićenju zbog sumnji u višemilijunske malverzacije, već je krajem prošlog tjedna proširena s dva nova člana. Uzrok toj neobičnoj odluci nadzornog odbora krije se navodno u utjecaju potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji štiti osumnjičene kako bi odgodio trenutak u kojem bi se možda i sam mogao naći pod istragom kao politički pokrovitelj čitave akcije.

Iako umjesto u fensi uredima sjede u sivom remetinečkom zatvoru, s funkcija nisu opozvani Zdravko Šestak, šef uprave Podravke, ni članovi uprave Saša Romac i Josip Pavlović. Ako se poznaje mreža kontakata, evidentno je da nisu opozvani upravo ljudi koji su posebno bili aktivni u komunikaciji s potpredsjednikom Vlade: već je notorno da je Polančec kum sa Zdravkom Šestakom i da ih vezuje veliko prijateljstvo i suradnja, ali kakva je bila uloga Saše Romca?

Njih vezuje prijateljstvo još iz studentskih dana, a upravo je Polančec doveo Romca u Podravku. Ta je komunikacija, potvrđuje nam nekoliko izvora, ostala vrlo intenzivna i tijekom ovih zadnjih nekoliko godina, kada je jedan ostao u Podravci, a drugi otišao u visoku politiku.

Gotovo svakog tjedna Polančec i Romac nalazili su se, gotovo do pred hapšenje Romca, u kafiću Cobra, u zagrebačkom naselju Vrbik. Jesu li uz jutarnje kave doista pretresali samo teme iz svakodnevnog života ili su to ipak bili izvještajni sastanci o širokoj lepezi Romčevih poduzetničkih aktivnosti?

Poslije kave - rukomet

Polančec i Romac družili su se i na utakmicama ženskog rukometnog kluba Podravka, čiji je predsjednik, nakon Polančeca, postao Romac. U koprivničku tvrtku Saša Romac došao je 2002. na mjesto direktora za program Nestléa i trgovačku robu, a dvije godine kasnije preuzeo je upravljanje komercijalnim partnerstvima. Član uprave Podravke postao je 2005, iste godine kada je Polančec otišao iz uprave koprivničke kompanije na ministarsku funkciju.

Romčeve menadžerske obaveze u Podravci nisu ipak ispunile sve njegove poduzetničke ambicije. Saša Romac suvlasnik je Mreže znanja - konzultantske kuće koja je u travnju, zajedno s bosanskim tajkunom Mujom Selimovićem, preuzela poslovni dnevnik Business.hr.

Saša Romac

S Mrežom znanja Romac se umrežio u još jednom zajedničkom projektu: ima vlasnički udio u tvrtki Izvorno.hr, čija internetska trgovina i dućan u Kaptol centru prodaju autohtone hrvatske proizvode.

Priča postaje još zanimljivija ako znamo da, osim Romca, koprivničku tvrtku i Mrežu znanja povezuje još jedan 'podravkaš', Darko Marinac, koji je predsjednik nadzornog odbora Mreže znanja, a zajedno s Romcem uhićen je upravo zbog afere Spice.

Nastavimo li pratiti trag, otkrivamo da je jedan od suvlasnika Mreže znanja i Tomislav Radoš, bliski suradnik DarkaTipurića, dekana Ekonomskog fakulteta i samozatajnog uspješnog poduzetnika. Tipurić je, pak, član nadzornog odbora Podravke, a trenutačno je pod obradom USKOK-a i policije zbog sumnji da je sklapao štetne ugovore između HEP-a i Ekonomskog fakulteta teške više od milijun eura. Tipurić, njegov nekadašnji student Radoš, Damir Skansi iz Dalekovoda i Miroslav Budimlić vlasnici su i Proventus strategije, koju optužuju za pokušaj neprijateljskog preuzimanja Badela.

Sveprisutni Tipurić

Darko Tipurić bliski je prijatelj Saše Romca, ali i Damira Polančeca koji je u Vladu došao s pozicije člana uprave Podravke. Polančec i Tipurić znaju se još iz tog vremena, a kasnije je profesor radio i na Polančecovu projektu zakona o radničkom dioničarstvu. Tipurićeva supruga Lela zaposlena je u zagrebačkom uredu Podravke kao asistentica člana uprave Saše Romca, a sam Darko Tipurić 'nadzire' poslovanje Podravke kroz mjesto u nadzornom odboru.

Dok je Leli Tipurić šef u Podravkinu uredu u Hebrangovoj ulici, s Darkom Tipurićem, osim u Koprivnici, Romac se susreće i u Garešnici. Tamo je sjedište tvrtke Bakrotisak, u vlasništvu Miroslava Budimića, koja proizvodi ambalažu za Podravku. Tipurić je potpredsjednik nadzornog odbora Bakrotisak, a Romac član.

Bi li u 'normalnoj' tvrtki bilo prihvatljivo da član uprave bude istodobno umrežen u cijeli grozd drugih malih kompanija kao privatni poduzetnik? S obzirom na to da se radi o menadžeru koji je s jedne strane bio vezan na potpredsjednika Vlade, sve je to bilo prihvatljivo, kaže naš izvor u kompaniji.

Ako Romac progovori u istrazi, nesumnjivo će se morati raspetljati i ovaj krak aktivnosti i začudno intenzivna komunikacija s potpredsjednikom Vlade, gotovo do dana hapšenja!