DAN VELIKIH PLANOVA

Kosor: nastavljamo s politikom štednje

26.10.2009 u 11:11

Bionic
Reading

Vlada će u 2010. godini nastaviti s politikom štednje, najavila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji "Dan velikih planova - kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2010. godini" u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Hrvatske udruge poslodavaca

"U 2010. godini nastavit ćemo s kontrolom javnih rashoda, a glavni okvir za politiku Vlade bit će izričita i izrazita štednja", kazala je premijerka Kosor.

U idućoj godini, rekla je, može se očekivati stabilnost i lagani rast gospodarstva, uz zadržavanje ovogodišnje stope inflacije.

Zahvaljujući mjerama Vlade i HNB-a, istaknula je, financijski sustav je ostao stabilan pa Hrvatska i dalje može podmirivati obveze prema inozemstvu.

Poželjela je uspjeh ministru financija Ivanu Šukeru, koji danas putuje u SAD na "road show" prodaje državnih obveznica, a podsjetila je na i ranije uspješno izdanje 700 milijuna eura državnih obveznica, čime je stvoren prostor za financiranje poduzetništva.

Najavila je da će Vlada nastaviti s centralizacijom javne nabave, i dalje inzistirati na smanjenju mase plaća u javnim poduzećima za deset posto, te da će se od nekih infrastrukturnih projekata odustati, a neki će biti prolongirani.

Kazala je kako je moguće i smanjenje broja općina, prvenstveno onih koje su fiskalno neodržive. Izvijestila je da je u tijeku dubinska analiza i izrada kriterija održivosti općina.

Vlada će također, rekla je Kosor, raditi na smanjenju parafiskalnih nameta gospodarstvu, a sve to bi uz provedbu strukturnih reformi i približavanje Hrvatske EU-u trebalo djelovati na oporavak gospodarstva.

Prema podacima koje je iznijela, štednja i kontrola javnih rashoda donijeli su rezultate u vidu smanjenja ukupnih proračunskih rashoda za približno sedam milijardi kuna te usporavanja pada proračunskih prihoda i usporavanje rasta rashoda.

Tako je međugodišnji pad prihoda sa 8,6 posto u prvih šest mjeseci smanjen na 7,2 posto u prvih devet mjeseci, a povećanje rashoda usporedno je sa 7,9 posto na međugodišnjoj razini u prvom polugodištu, na 5,5 posto u prvih devet mjeseci ove godine, rekla je Kosor.