PRIVREMENI ŠEF PODRAVKE

Šest godina sjedio s uhapšenima i nije ništa znao

22.10.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Kao najizgledniji kandidat za novog predsjednika uprave Podravke spominje se Miroslav Vitković, predstavnik HSS-a u upravi koji je gotovo šest godina bio dio najužeg upravnog tima tvrtke i primao menadžerske bonuse, a nije zabilježen nijedan njegov osobiti menadžerski pothvat

Ukoliko sud sutra odluči da će četvorka Podravkinih direktora ostati u pritvoru, provest će se njihova smjena, a Miroslavu Vitkoviću i Marinu Pucaru najvjerojatnije će se pridružiti novi članovi uprave, kako bi kompanija mogla funkcionirati.

Za malverzacije doznao iz novina?

Po svemu sudeći, u novoj bi upravi mogao ostati HSS-ov dvojac Vitković-Pucar, koji su u jučerašnjoj izjavi za HRT-ov 'Dnevnik' kazali da su za malverzacije doznali iz novina jer su im kolege glumile naivce. 'Jako sam se loše osjećao jer sam uvijek želio da se timski radi', pomalo se nespretno izrazio Miroslav Vitković, iz čega bi se neupućenim gledateljima moglo učiniti da je naprosto bio 'isključen iz igre'. Kao veliki problem naveo je narušeno povjerenje. Pucar ne smatra problematičnim ostane li Podravka i dva-tri mjeseca bez kompletne uprave 'jer kompanija ima dovoljno kvalitetnih menadžera da može normalno funkcionirati'.

Mediji su i ranije, prije uhićenja četiri člana uprave, koje su izbjegli samo HSS-ovci, najavljivali mogućnost da Vitković zamijeni direktora Zdravka Šestaka. Slikovito se opisivalo da Friščićev čovjek - Vitković - i Polančecov čovjek- direktor Šestak - 'ne mogu sjediti za istim stolom'. HSS-ov stranački šef Josip Friščić navodno je lobirao kod HDZ-ovaca za Vitkovića kao novog šefa uprave, tvrdeći nije umiješan u menadžersko preuzimanje Podravke. Čak se spominjalo da ga Friščić želi vidjeti na mjestu šefa HGK.

Komentar o Vitkoviću kao ključnom čovjeku Podravke zatražili smo od gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića koji nije želio nagađati tko bi mogao preuzeti kompaniju: 'Treba formirati krizni menadžment i sazvati glavnu skupštinu dioničara, da vlasnici odluče tko će voditi Podravku. Nije dobro nagađati tko je dobar kandidat za predsjednika uprave, nego bi to trebalo prepustiti vlasnicima, pri čemu treba imati na umu da država nije jedini vlasnik.'

Iako Mršić nije htio procjenjivati Vitkovićevu neupućenost u malverzacije, poznavatelji zbivanja u Podravci kažu da nema šanse da on, koji je već šest godina član uprave, nije znao što se događa u Podravci. 'Okrenuo je glavu i pravio se da ne zna što rade desni i lijevi kolega do njega', kaže naš izvor iz kompanije, dodajući da Vitković naprosto nije imao hrabrosti napraviti iskorak i reagirati. Prema drugom izvoru, Vitković je uredno prihvaćao bonuse i iskoristio najviše od svih menadžera prava (čak dva milijuna kuna) na opcijske dionice, što je bio uobičajen način nagrađivanja Podravkinih menadžera za dobro poslovanje.

Tko je Miroslav Vitković?

Rođen je 1967. godine u Koprivnici, diplomirao je na Prehrambeno- biotehnološkom fakultetu 1992. godine te se po završetku studija odmah zaposlio u Podravci. Radio je u prodaji, bio je direktor podružnica u Pragu i Bratislavi, a 2001. godine postaje izvršni direktor za tržište Hrvatske i jugoistočne Europe. Član uprave postao je 2003, a u ljeto prošle godine postaje zamjenik predsjednika uprave Podravke. Predsjednik je Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Koprivnica.

Vitković je dijete 'podravkaša' - otac mu je radio u toj kompaniji, vodio je unapređenje prodaje, što je, kako kaže naš sugovornik, 'u tadašnjoj Jugoslaviji bila znanstvena fantastika'. Objasnio nam je i da je Vitković odgojen na 'Podravkinim vrijednostima'. Nakon jučerašnjih uhićenja četiri direktora, vrijednosti o kojima s nostalgijom govore stari 'podravkaši', poput inovativnost i radišnosti, dobivaju sasvim novo značenje.

Ovaj mladi menadžer i političar aktivan je na Facebooku, za potrebu nedavnih lokalnih izbora napravio je posebnu stranicu, a na osobnoj se predstavlja kao zagovornik seljačkih prosvjeda i ljubitelj Picokijade i soka od brusnice. Fotografije, koje su uglavnom vezane uz stranačke aktivnosti, još jednom potvrđuju da je čovjek od Friščićeva povjerenja. Jedino u čemu iskače, neočekivano liberalno, za čovjeka koji se deklarira kao HSS/katolik/oženjen, jest podatak iz profila u kojem je označio da traži prijateljstvo, ali i vezu.

Šestorka na ispitivanju: Priveden i Srđan Mladinić