CIJENA NEPOZNATA

Tedeschi, Hanžeković i Čović kupili Kozmo

22.10.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Private equity fond iza kojeg stoji nekoliko poznatih domaćih poduzetnika, među kojima su i Emil Tedeschi, Marijan Hanžeković i Vlado Čović, novi je vlasnik lanca drogerija Kozmo. Cijena po kojoj je Ivica Todorić prodao Kozmo nije poznata, a do službene potvrde prodaje trebalo bi doći početkom idućeg mjeseca

Prema neslužbenim informacijama, još uvijek se ne zna hoće li novi vlasnik nastaviti s biznisom ili će Kozmo odnosno njegovih 40-ak prodavaonica prodati.

Prodaja Kozma equity fondu je iznenađenje jer se dosad špekuliralo da je glavni kandidat za njegovu kupnju njemački DM, lider na hrvatskom tržištu drogerija i parfumerija. Međutim, pokazale su se istinitim tvrdnje iz te kompanije da ih Kozmo ne zanima.

Ivica Todorić

DM NIJE NIKAD BIO ZAINTERESIRAN

'Nikad nismo imali u planu kupnju Kozma prvenstveno zbog njegove strukture i lokacija. Bili smo zainteresirani za pet-šest pozicija koje su se ionako u međuvremenu oslobodile', rekao je za tportal.hr Mirko Mrakužić, direktor DM-a.

Prije same prodaje Ivica Todorić je lanac drogerija izdvojio iz Konzuma i osnovao novu tvrtku Kozmo d.o.o. Temeljni kapital novoosnovanog društva bio je 20 tisuća kuna, da bi ga zatim dokapitalizirao u iznosu od 35 milijuna kuna. Tad se procjenjivalo, što se sad pokazalo točnim, da Todorić sprema prodaju Kozma.

AGROKOR: 'KOZMO JOŠ NIJE PRODAN'

Razlog prodaje, prema neslužbenim informacijama, jest procjena u Agrokoru da se u kategoriji drogerijskih proizvoda ne mogu nositi s DM-om, koji drži oko 25 posto tržišta, a u protekloj poslovnoj godini je ostvario promet viši od 1,8 milijardi kuna

Prva Kozmo drogerija otvorena je u prvoj polovici 2005. u Zagrebu, do danas je mreža proširena na 42 prodajna mjesta sa 242 zaposlena.

U Agrokoru još uvijek ne žele priznati prodaju svog trgovačkog lanca.

'U ovom trenutku Kozmo još nije prodan. Imamo nekoliko odličnih ponuda, ali ga još nismo prodali', izjavila je za Hinu direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora Anja Linić, što je prva službena potvrda od strane Todorićeve tvrtke da se Kozmo zaista prodaje.