SPLIT

Na sajmu SASO izlagači iz 17 zemalja

21.10.2009 u 14:45

Bionic
Reading

Danas je u Splitu svečano otvoren 14. međunarodni sajam graditeljstva i prateće industrije SASO 2009. Ovogodišnja manifestacija je otvorena uz radni slogan u(s)prkos krizi, što najviše govori o izazovu koji je bio pred organizatorima

'U godini krize i recesije su najviše pogođeni baš klijenti ovakvog sajma koji se bavi graditeljstvom te pratećom industrijom i obrtom', istaknuo je direktor sajma Igor Bagarić, napominjući da su neki relevantni europski sajmovi graditeljstva, konkretno tri od deset ove godine, odustali od organizacije. 'Ovogodišnje izdanje sajma bilježi pad broja izlagača od osamnaest posto, što je u ovakvim uvjetima na tržištu zapravo uspjeh', rekao je Bagarić.

Manifestaciju je u ime pokrovitelja, predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića, otvorio Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader. On je pozdravio ovaj uspjeh sajma i čestitao Bagariću na trudu i rezultatima te pozvao i okupljene bankare da pomognu proizvodne i poljoprivredne djelatnosti smanjenjem kamata. Posredno je replicirao i prijašnjem govorniku, dogradonačelniku Splita Juri Šundovu koji je rekao da planirano preseljenje sajma sa Žnjana na Dračevac sljedeće godine neće biti moguće zbog neriješenog imovinsko-pravnog spora oko bivše vojarne. Bizaran detalj je da je sporna zgrada Gradskog suda Split na Dračevcu. Ante Sanader je tada predložio novu lokaciju za sajam, poduzetničku zonu Vučevica u splitskom zaleđu uz autocestu.

Na sajmu je posebno zanimljiv štand Hrvatske gospodarske komore na kojem je predstavljen program kojim se HGK prezentira u inozemstvu, a radi se o svojevrsnoj kolekciji brandova i slavnih imena iz hrvatske povijesti. Jadranka Radovanić, splitska šefica HGK-a, iskoristila je prigodu i da dade malo propagande i vjetra u leđa predsjedničkom kandidatu Nadanu Vidoševiću, što su neki od prisutnih s negodovanjem komentirali.

Sajam će biti otvoren do 25. listopada i organiziran je niz popratnih manifestacija i specijaliziranih sajmova, sajam graditeljstva, metalne industrije, drvne industrije, alata, strojeva i opreme. Osim toga organiziran je i SAFIR, sajam financija, investicija i razvoja, sajam ekologije SEKO i sajam elektrotehnike, energetike i telekomunikacija. Za sutra je najavljen i okrugli stol DAS-a, splitskog društva arhitekata, na temu perspektive i razvoja grada.