ZBOG PROTUUSLUGE

Strabag jedini pristao na raskid ugovora s HAC-om

21.10.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Austrijski Strabag jedina je građevinska tvrtka koja je pristala raskinuti ugovor s Hrvatskim autocestama za gradnju dionica autoceste Zagreb - Sisak i Dubrovnik - Doli

Tu je informaciju za poslovni tjednik Lider potvrdio direktor građevinske tvrtke koja je također dobila posao na gradnji spomenutih dionica autoceste, ali nije pristala na raskid ugovora. Službenog komentara o sporazumnom raskidu ugovora s HAC-om iz Strabaga nema, no neslužbeno se doznaje da je na takav potez austrijska tvrtka pristala uz protuuslugu. Navodno su joj obećani poslovi na drugim cestama.

Ministar Božidar Kalmeta u dva je navrata pregovarao s građevinarima o raskidu potpisanih ugovora za tri velike investicije: Zagreb - Sisak, Dubrovnik - Doli te o gradnji mosta preko Drave, vrijedne otprilike sedam milijardi kuna. Nedostatak novca u HAC-ovoj blagajni i nemogućnost daljnjeg zaduživanja u komercijalnim bankama razlozi su zbog kojih je donesena odluka da se spomenuti projekti stopiraju. Postoji mogućnost da HAC novac za te investicije dobije od vodećih europskih banaka EIB-a i EBRD-a, no uvjet europskih banaka za kreditiranje projekata cestogradnje jest poništenje postojećih ugovora i provedba natječaja prema pravilnicima tih banaka. Pitanje je bi li u tom slučaju poslove dobile domaće tvrtke.

Osim Stabaga poslove na spomenutim dionicama autoceste i mostu na Dravi dobili su i Viadukt, Osijek - Koteks, Konstruktor-inženjering, Skladgradnja, Hidroelektra niskogradnja, Ceste Varadžin te Zagorje Tehnobeton. Osim Strabaga nijedna tvrtka dosad nije pristala na sporazumni raskid ugovora, nego je najavila tužbu zbog izgubljene dobiti. Prema procjenama građevinara zbog raskida ugovora izgubljeno je 350-ak milijuna kuna dobiti.