KRIMINAL U PODRAVCI

Podravku sljedeća dva dana vodi dvočlana Uprava

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Podravke na sjednici održanoj u srijedu navečer odlučio je da neće donositi nikakve odluke vezane uz smjene u toj kompaniji koja je nakon današnjih uhićenja ostala gotovo bez cijele Uprave. Naime, oni će pričekati još 48 sati na odluku suda o daljnjem postupanju prema uhićenim članovima Nadzornog i Upravnog odbora Podravke. Ako budu pušteni na slobodu, onda ih neće ni trebati razrješavati s funkcija. Tako će sljedeća dva dana tvrtkom upravljati jedina dvojica neuhićenih članova Uprave - Miroslav Vitković i Marin Pucar. Njima je Nadzorni odbor dao ovlaštenja za operativno upravljanje kompanijom u sljedećih 48 sati, dok su za sve druge odluke dužni prethodno zatražiti odobrenje Nadzornog odbora

Bivšega čelnika Podravke Darka Marinca i dvojicu članova Uprave te tvrtke, Sašu Romca i Josipa Pavlovićapolicija je u srijedu navečer dovela u sjedište USKOK-a na ispitivanje o sumnjama da su se s još trojicom osumnjičenika udružili te zlouporabama položaja i ovlasti oštetili koprivničku tvrtku za višemilijunski iznos. Pavlović je nakon saslušanja, nešto prije 20 sati, policijskim kombijem odvezen iz dvorišta zgrade u kojoj je sjedište USKOK-a i Državnog odvjetništva RH (DORH-a). Budući da ga je izvela policija, pretpostavlja se da mu je određeno zadržavanje u pritvoru. Ipak, službene potvrde za to nema. Nedugo nakon odlaska Pavlovića, u Gajevu su dovedeni bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac i član Uprave Saša Romac. Neslužbeno se doznaje da će suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat i direktor splitskog SMS-a Srđan Mladinić najvjerojatnije biti saslušani sutra. Jedan od Marinčevih branitelja, odvjetnik Veljko Miljević, izjavio je Hini kako je gotovo sigurno da će njegov branjenik sutra biti izveden pred suca istrage, koji odlučuje o eventualnom jednomjesečnom istražnom zatvoru. Pretpostavlja se da će USKOK to i zatražiti.

Prvi od svih večeras je u USKOK-u ispitan aktualni predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak, čiji je branitelj Mate Matić izjavio da je u USKOK-u provedeno saslušanje o kojemu ne smije ništa reći. Neslužbeno se doznaje da se kao organizatore te skupine tereti Marinca i Horvata te da se Marinca, Šestaka, Romca i Pavlovića sumnjiči za zlouporabe položaja i ovlasti, a Horvata i Mladinića za pomaganje u počinjenju tih kaznenih djela. Poslije 20 sati u zgradu DORH-a ušao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te se tamo zadržao oko sat vremena.

Sve je počelo u srijedu ujutro kada su bivši šef Uprave Podravke Darko Marinac, aktualni predsjednik Uprave te kompanije Zdravko Šestak, kao i dio članova Uprave, Saša Romac i Josip Pavlović, uhićeni zbog sumnje u malverzacije dionicama Podravke. Policija je u službenom priopćenju navela da je uhićeno šest osoba s područja Zagreba, Koprivnice, Varaždina i Splita, iz čega se može zaključiti da su među privedenima i Milan Horvat, čelni čovjek varaždinske Fime (drže 10,6 posto Podravke) i Srđan Mladinić, vlasnik splitske tvrtke SMS. Iako gotovo svi mediji od ranoga jutra navode da je i Horvat uhićen, marketinški menadžer iz njegove tvrtke Slobodan Runjak tvrdi da to nije istina. Runjak je potvrdio da je policija jutros bila u tvrtki i pregledavala dokumentaciju.

Vitković na čelu Uprave?

Sadašnja Uprava Podravke spala je na Miroslava Vitkovića i Marina Pucara, no problem je i u NO-u jer to tijelo nakonostavke nema predsjednika. Zamjenica predsjednika NO-a, Podravkinasindikalistica Ksenija Horvat, jedina može sazvati NO, ali odjutros je na bolovanju.  Prema nepotvrđenim informacijama, NO bi večeras trebao imenovati najmanje jednoga novog člana Uprave, kako bi to tijelo imalo kvorum potreban za donošenje valjanih odluka.Upravu bi kao šef 'kriznog menadžmenta' privremeno trebaovoditi zamjenik predsjednika Uprave Miroslav Vitković. Zvonimir Mršić, koprivnički gradonačelnik, poručio je pak da moraju odgovarati'svi koji su imali prste u pekmezu' te je pozvao na ostavke 'sve kojisu upleteni u te afere te one koji su znali, a nisu ništa poduzeli',aludirajući time i na Vitkovića.

Jutarnji piše da je Mladinić uhićen u svome stanu u neboderu u Splitu 3, 'gdje ga je posjetilo' nekoliko policajaca u civilu, u neoznačenim automobilima. Policajci su stigli oko sedam sati, da bi se nešto kasnije Mladinić sam došetao do zgrade, jer po svemu sudeći na adresi na kojoj su ga tražili privremeno ili stalno ne boravi.

Ljut zbog snimanja, Mladinić nije rekao ni riječi prilikom ulaska u kuću, a potom se s inspektorima splitske policije u stanu zadržao više od tri sata. U međuvremenu je u zgradu dolazilo još policajaca, a jedno vozilo bilo je parkirano tik uz stražnji dio zgrade. Tamo postoje još jedna vrata, koja su izvorno služila za odvoz smeća, a toliko su mala da se čovjek Mladinićeve građe mora dobro sagnuti ne bi li prošao kroz njih. Učinivši samo dva koraka, vlasnik SMS-a ušao je u automobil i odveden je - po nekim izvorima - izravno u Zagreb.

PODRAVKA SURAĐUJE S POLICIJOM

Zamjenik predsjednika Uprave Podravke Miroslav Vitković izjavio je da je sve sada u rukama policije i Državnog odvjetništva, s kojima u potpunosti surađuju. 'Što se istrage u Podravci tiče, sve je kao i do sada u rukama policije i Državnog odvjetništva, s kojima u potpunosti surađujemo. U ime kompanije mogu samo reći da se nadam brzom razrješenju situacije i okončanju istrage. Pri tome naglašavam da je Podravka stabilna kompanija', Vitkovićeva je izjava koja se prenosi u priopćenju Podravke.

Vitković ističe kako je u ovom trenutku njegov 'fokus ne dozvoliti da se istraga i sve što iz nje proizlazi negativno odraze na teško postignutu stabilnost i uspješnost kompanije'. 'Uz pomoć menadžmenta i svih zaposlenika kompanije vjerujem da ćemo u tome i uspjeti', kaže Vitković.

HSS-ovi članovi Uprave Vitković i Marin Pucar, koje se ne sumnjiči za spomenuta kaznena djela, bili su ujutro u svojim uredima u Podravkinoj poslovnoj zgradi u Koprivnici.

PRESUDIO IM SMS

Uhićene se sumnjiči da su Podravkinim novcem za svoj račun kupovali njezine dionice i tako namjeravali vlasnički preuzeti tvrtku.

Cijela priča se otkrila kada je Podravka uplatila 65 milijuna kuna tvrtki SMS, čiji je račun trebao poslužiti samo kao usputna stanica do varaždinske Fime koja je za Podravkine menadžere obavljala kupnju dionica. Plan je bio da se u nekoliko faza domognu 25 posto dionica.

OŠTETILI PODRAVKU ZA 250 MILIJUNA KUNA

Zdravko Šestak (prvi slijeva) i Damir Polančec

Prije nešto manje od mjesec dana cijela aktualna Uprava u sklopu istrage dala je iskaze u USKOK-U i tada su svu odgovornost nastojali prebaciti na Marinca

Državno odvjetništvo, piše Jutarnji list, sumnjiči ih da su Podravku oštetili za čak 250 milijuna kuna, u što je uključen i kredit SMS-u od 65 milijuna kuna. Osim za zloupotrebe položaja i ovlasti, mogli bi biti suočeni i s optužbom za udruživanje u kriminalnu grupu.

Podravkini čelnici danas bi nakon saslušanja trebali biti privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu koji će odlučivati o njihovu zadržavanju ili puštanju da se brane sa slobode.

Dvojica uhićenika, Marinac i Horvat, prije mjesec dana su na HTV-u tvrdili da su sve novčane transakcije povezane s Podravkom obavljene uz provjere nadležnih institucija u Hrvatskoj, uključujući HNB i HANF-u te sukladno pravilima Europske unije. Kazali su da je SMS-u dana pozajmica kako bi Podravka proširila paletu proizvoda, dok je cilj transakcije od sto deset milijuna kuna Fimi preko SMS-a bio spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke. Naglasili su da se s ciljem da Podravka ostane u hrvatskom vlasništvu slagala i politika

DRAMATIČAN PRETRES U HEBRANGOVOJ

Kako neslužbeno doznaje tportal, djelatnici u zagrebačkom sjedištu Podravke u Hebrangovoj ulici jutros su svjedočili dramatičnom pretresu policije, gdje se od člana Uprave Saše Romca tražio pristup određenim dokumentima. Navodno je Romac, ubrzo nakon toga, angažirao jednog od najpoznatijih odvjetnika Antu Nobila. Policija nije dopustila novinarima i fotografima da se približe zgradi.

Doznaje se i da je službenik koprivničke policije od jutra ispred ureda uhićenih članova Uprave u Podravkinoj središnjici u Koprivnici, u kojima će se također obaviti premetačina.

DIONICA PODRAVKE NA PROMATRANJU

Zagrebačka burza izvijestila je da je dionica Podravke stavljena u segment promatranja, što znači da će se pojačano pratiti njezino trgovanje. Zasad, kažu na Burzi, nema potrebe za zaustavljanjem trgovanja, a cijena dionice je na vijest o uhićenjima neznatno pala i trenutačno je 300 kuna.

'NISAM VIŠE OBIČNI LJUBO'

'Da sam onaj obični Ljubo od prije deset dana, dao bih izjavu. Ali ne i sada kada sam predsjednik Nadzornog odbora Podravke. Ne bi bilo korektno od mene da u toj funkciji dajem izjave, kao ni u funkciji običnog građanina', kazao je Ljubo Jurčić za Business.hr.

Na upit tportala Drenislav Žekić, nekadašnji pomoćnik predsjednika Uprave Darka Marinca, kazao je da nema komentara u vezi s događanjima u koprivničkoj tvrtki, dok je član NO-a Damir Kovačić iz redova HSS-a kratko rekao: 'Imamo dogovor u Nadzornom odboru da ne komentiramo uhićenja, ali naravno da će Nadzorni odbor nakon ovoga morati reagirati.'

'Podravka je tvrtka u kojoj je politika imala dosta velik utjecaj, pa se nadamo da će hrvatsko sudstvo uspjeti kvalitetno riješiti taj slučaj', izjavio je za tportal Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.