POLANČEC IZ BRUXELLESA

Sredinom studenoga 2. krug privatizacije škverova

16.10.2009 u 17:19

Bionic
Reading

Natječaj za drugi krug privatizacije brodogradilišta raspisat će se sredinom studenoga. Najavio je to potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon razgovora u petak u Europskoj komisiji

BRUXELLES - 'Iskustvo iz prvog kruga pokazalo je da pojedini ponuđači različito tumače formule za izračun određenih stavka. U Bruxelles smo došli po potvrdu načina izračuna ukupnih troškova preustroja i ukupnih državnih potpora. Postigli smo visok stupanj razumijevanja, što pruža optimizam za drugi krug', rekao je Polančec, piše Večernji list.

Adio Polančecu!

Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita, izjavio jeza Dnevnik HTV-a da se radnici apsolutno boje stečaja. 'Polančec jenesposoban provesti ovu privatizaciju, za dobrobit ove države on trebareći doviđenja! Treba odgoditi natječaj i sačekati mišljenjestručnjaka. S uništavanjem brodogradilišta, nestat će i država kakvuimamo, jer je to jedino što imamo. Neka gospođa Kosor dođe ubrodogradlišta i sasluša nas, a ne one koji o tome ništa ne znaju.Dosta je politike u gospodarstvu!', poručio je Šegvić, dodajući da ćese radnici nastaviti boriti za svoje pravo na rad.

S podrobnostima ne želi u javnost, no napominje da će 'pisane argumente, poduprte tablicama i izračunima, do kraja sljedećeg tjedna proslijediti EK-u, a odgovor ili poziv na novi sastanak očekujemo u tjednu prije Svih svetih'.

'Vidim manevarski prostor, raspravit ću ga u subotu s upravama svih brodogradilišta, a u ponedjeljak s kolegama iz gospodarskih mreža. Nakon toga dobit ćemo obrise drugog natječaja. U ključnome se tekst natječaja neće mijenjati, ali ćemo dodati vrlo jasno objašnjenje izračuna ukupnih potpora, ukupnih troškova preustroja i vlastitog  doprinosa. Vjerujem da će to pridonijeti da dobijemo ponude u drugom krugu', dodao je Polančec.

Ukupne troškove preustroja Polančec ne može unaprijed odrediti jer ovise o tome koliko će državnih jamstava ponuđači preuzeti na sebe. Država je, napominje, spremna preuzeti najviše 60 posto tih obveza - te o budućim ulaganjima. On ipak vjeruje da se radi o svoti manjoj od spominjanih 2,5 milijardi eura.

'Moramo biti svjesni da ne prodajemo zlatnu koku. Uz to, bitno je da od završetka privatizacije do završetka preustroja država neće škverovima odobravati nova jamstva. S obzirom na stanje državnoga proračuna, to je prioritet', zaključio je Polančec.