'POSUĐIVANJE' VIJESTI

Hina tuži izdavače zbog krađe

16.10.2009 u 10:44

Bionic
Reading

'Upozorili smo izdavače na problem i predložili neka rješenja, možemo se dogovoriti i o snižavanju cijene, ali krađu naših vijesti nećemo trpjeti', rekla je za Business.hr Smiljanka Škugor Hrnčević, ravnateljica Hine, najavljujući tužbu protiv 'najtvrdoglavijeg' izdavača kojeg nije željela imenovati

Hinin servis od početka godine više ne plaćaju Večernji i Jutarnji list te 24 sata, no svi se oni i dalje služe agencijskim vijestima, tvrde u Hini. 'Pregovarači iz Jutarnjeg lista pokazuju dobru volju, dok s predstavnicima Večernjeg lista ide puno teže', rekla je ravnateljica.

Hina je u prvih šest mjeseci ove godine zbog otkazivanja ugovora izgubila četiri milijuna kuna prihoda. Novinari se zato snalaze na razne načine, primjerice dobivanjem zaporke od zaposlenika institucija koje su pretplaćene na Hinu. Tako su se u Večernjem listu koristili zaporkom Vlade sve dok Hinini informatičari nisu primijetili što se događa. Ponekad velika medijska kuća pretplati samo jednu redakciju, kao što je Slobodna Dalmacija u EPH, preko koje svi dolaze do željenih vijesti. U Styriji je donedavno pretplatu imao samo portal 24 sata, a u međuvremenu su je i oni otkazali.

Pretplata na Hinu varira od nekoliko stotina kuna mjesečno za lokalne radiopostaje do iznosa mjerljivih u milijunima kuna godišnje za nacionalnu televiziju. Otprilike 50 posto Hininih potreba financira se pretplatom, a ostalo stiže iz državnog proračuna.