KOSOR PRIMILA PETICIJU

Polančec smišlja 'novu varijantu' za škverove

15.10.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor rekla je na današnjem sastanku predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) kako će učiniti sve da pomogne hrvatskoj brodogradnji, izjavili su nakon sastanka u Banskim dvorima sindikalci

Čelnici SMH-a i sindikalni povjerenici u brodogradilištima Brodosplit, 3. Maj, Uljanik i Brodotrogir predali su predsjednici Vlade peticiju s više od 30.000 potpisa kojom traže očuvanje hrvatske brodogradnje.

Iz Vlade je nakon sastanka priopćeno da je premijerka Kosor 'pokazala puno razumijevanje za zahtjeve sindikata i radnika te je naglasila da će Vlada učiniti sve potrebne napore u izuzetno složenim gospodarskim uvjetima kako bi osigurala daljnji nastavak proizvodnje do završetka procesa privatizacije brodogradilišta'.

Istodobno, Vlada nastavlja daljnje konzultacije i pripreme za provedbu drugog kruga natječaja za privatizaciju brodogradilišta, s ciljem uspješnog završetka tog procesa.

Predstavnici sindikata upoznati su s financijskim obvezama, odnosno potporama i jamstvima koje je hrvatska Vlada osigurala za održanje poslovnih procesa u brodogradilištima, kao i sa stajalištima Europske komisije u pogledu osiguranja potrebnim uvjeta za tržišno natjecanje i neovisnost brodogradilišta o državnim potporama, kaže se u priopćenju.

Predsjednik SMH-a Vedran Dragičević rekao je novinarima da nisu dobili nikakva obećanja te da sindikat nastavlja s najavljenim aktivnostima.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec sastat će se s direktorima brodogradilišta i sutra otići u Bruxelles gdje će pregovarati oko 'neke nove varijante' privatizacije brodogradilišta, rekao je Dragičević.

Drugi krug natječaja za privatizaciju zasad neće ići, a postoji mogućnost da natječaj bude objavljen za mjesec dana ili kasnije, ovisno o tome što će Polančec dogovoriti u Bruxellesu, kazao je Dragičević.

Proizvodnja u brodogradilištima se nastavlja, a plaće u 3. maju bi trebale biti isplaćene krajem idućeg tjedna, sada se radi na osiguranju jamstva, pojasnili su sindikalci.

Mi idemo dalje s našim aktivnostima - 21. listopada u 15 sati održat ćemo mirni prosvjed u 3. maju, a idućeg dana ćemo se sastati s predstavnicima drugih sindikata koji djeluju u brodogradilištima te dogovoriti zajedničku strategiju, najavio je Dragičević.