OPTIMISTIČNI AMERIKANCI

Za 80 posto ekonomista recesija je završena

13.10.2009 u 09:12

Bionic
Reading

Više od 80 posto američkih ekonomista smatra da je recesija završena i da je počeo gospodarski rast, ali očekuju spor oporavak i zabrinuti su zbog nezaposlenosti i povećavanja već ionako velikog državnog duga, pokazalo je istraživanje koje je u ponedjeljak u New Yorku objavio Nacionalni savez za poslovnu ekonomiku (NABE)

'Istraživanje je pokazalo da velika većina poslovnih ekonomista vjeruje da je recesija završila, ali i da će gospodarski oporavak vjerojatno biti umjereniji od onih koji, po iskustvu, obično slijede nakon oštrih padova', izjavila je novoizabrana predsjednica NABE Lynn Reaser

Prognostičari su poboljšali gospodarske prognoze za narednih nekoliko tromjesečja, ali su upozorili da će stopa nezaposlenosti i savezni deficit ostati visoki tijekom sljedeće godine. Prognostičari sada očekuju da će gospodarstvo SAD-a, mjereno po bruto domaćem proizvodu (BDP), rasti stopom od 2,9 posto u drugoj polovici godine, nakon zadržavanja u negativnoj zoni četiri kvartala zaredom. Za 2010. godinu očekuju rast BDP-a za tri posto

Prognostičari očekuju da će stopa nezaposlenosti i dalje rasti sa sadašnjih 9.8 posto, do 10 posto u prvom tromjesečju iduće godine, prije nego se smanji na 9,5 posto krajem 2010.

Najgora recesija od 1930-ih godina, SAD je stajala ukupno 7.2 milijuna radnih mjesta

Zabrinutost zbog visoke nezaposlenosti vjerojatno će i dalje ograničavati potrošnju kućanstava. Osobna potrošnja vjerojatno će rasti u drugoj polovici ove godine, ali se očekuje da će ostati niska u 2010.

Domaća potrošnja čini oko 70 posto američkog BDP-a vrijednog oko 14 bilijuna dolara, pa njezin spori rast zbog straha od nezaposlenosti u velikoj mjeri uvjetuje i spori oporavak gospodarstva u cjelini.

Ipak se ne očekuje da će Amerikanci štediti onoliko koliko su u posljednjih nekoliko desetljeća. Stopa štednje se predviđa iznad prosjeka od 2 posto u posljednje četiri godine, ali znatno ispod prosjeka od 9 posto ušteđenih prihoda u 1970-im i 1980-im godinama.

Oporavak tržišta nekretnina jedna je od svijetlih točka. Za 2010. prognostičari očekuju da će biti prva od 2005. u kojoj će stambeni sektor pridonijeti ukupnom rastu. Očekuje se rast cijena kuća za 2 posto u 2010.

Za inflaciju se očekuje da će ostati niska zbog slabog tržišta rada i drugih čimbenika. Prema rujanskom ispitivanju NABE, kojim su bila obuhvaćena 44 ekonomista, očekuje se da će referentna kamatna stopa Federalnih rezervi (FED) ostati na sadašnjoj razini blizu nule do kasnog proljeća iduće godine, kada bi trebala postupno rasti.

'Dobra vijest je da ova duboka i duga recesija izgleda gotova a uz poboljšanje na kreditnim tržištima, američko gospodarstvo može se vratiti snažnom rastu iduće godine, bez zabrinutosti zbog rastuće inflacije', kazala je predsjednica NABE Lynn Reaser.