POLANČEC SAZVAO DIREKTORE

Kupcima će se ponuditi i objekti brodogradilišta?

09.10.2009 u 22:16

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Damir Polančec održao je sastanak s predsjednicima uprava svih šest državnih brodogradilišta – Uljanikom, 3. majem, Kraljevicom, Brodotrogirom, Brodosplitom i tamošnjim Brodogradilištem specijalnih objekata. Iz ovog ministarstva priopćili su samo da je sastanak bio informativan te da je glavna tema bila drugi privatizacijski krug i njegova priprema, kao i uvjeti koji će biti propisani u drugom krugu

Čelni ljudi brodogradilišta na ovaj su sastanak, prema saznanjima Novog lista, hitno pozvani u četvrtak. Sudeći prema prvim reakcijama pojedinih direktora brodogradilišta očito je dogovoreno da sve rečeno na sastanku ostane stroga tajna za javnost, a sličan sastanak trebao bi se održati idućeg tjedna.

Prema dostupnim saznanjima, očito se oko drugog natječaja i uvjeta s kojima se tada misli izaći pred potencijalne kupce glavnina rasprave svodila na pitanje naknade za isknjiženo pomorsko dobro, na način da se time sada pokuša pokriti još veći dio dubioza. Podsjetimo, prethodni izračuni iznosa tih obeštećenja koji su iz Vlade odaslani brodogradilištima na račun isknjiženih nekretnina iz njihovih temeljnih kapitala bili su, za većinu njih, prilično neugodno iznenađenje, odnosno višestruko puta manji od onoga na što su ranije računale uprave škverova.

Dojam je da među samim brodograditeljima više nije tabu tema ni ideja da se potencijalnim kupcima u drugom krugu na prodaju ipak ponudi i određena imovina brodogradilišta, prvenstveno objekti. Naravno, o tome zasad nitko ne želi progovoriti u javnosti. Sugovornici Novog lista tvrde da je to zasad samo ideja i promišljanje, da se simulacije i najbolje opcije prodaje u drugom pokušaju tek trebaju izraditi za svako pojedino brodogradilište, da još ništa nije ni zaključeno ni konačno.

Iz Hrvatske udruge sindikata (HUS), pak, u petak su od predsjednice Vlade Jadranke Kosor zatražili da žurno sazove sastanak s brodograđevnim sindikatima kako bi se postigao konsenzus o daljnjim koracima u restrukturiranju brodogradilišta. Ponovno ističući izrazito nepovoljan ekonomski trenutak u kojem se provodi privatizacija hrvatske brodogradnje, u HUS-u smatraju da bi bilo neophodno postići konsenzus sa socijalnim partnerima o uvjetima novog natječaja koji bi mogli imati značajne posljedice na očuvanje radničkih prava, egzistenciju zaposlenih u brodogradnji i socijalni mir u Hrvatskoj. Ujedno, u HUS-u upozoravaju Vladu da je preuzela obvezu osigurati nužna sredstva za poslovanje brodogradilišta do okončanja restrukturiranja kroz privatizaciju te da njezini posljednji potezi, odnosno neizdavanje jamstava za kredite, bacaju ozbiljnu sumnju na kredibilitet Vladine politike.

Sindikalci pritom navode primjer 3. maja u kojem više nisu u stanju nabaviti materijal kako bi ispunili obveze prema naručiteljima, niti isplatiti plaće radnicima. Ni u petak nije bilo nikakvih novih i dobrih vijesti za trećemajce. I dalje se ne zna hoće li i kada Šukerov resor odobriti jamstva za kredit koji je, tvrde u 3. maju, dogovoren s jednom inozemnom bankom. Navodno se u ovom trenutku opet kuca na vrata bankama u Hrvatskoj kako bi se osiguralo barem tridesetak milijuna kuna kredita potrebnih da 3. maj isplati plaće ovoga mjeseca i najnužniju nabavku materijala.