RAT ZA BADEL

Perković kupnjom trezorskih dionica spasio fotelju

09.10.2009 u 10:09

Bionic
Reading

I dok uprava Badela tvrdi da se kupnjom trezorskih dionica zaštitila od neprijateljskog preuzimanja, mali dioničari smatraju da je time Ante Perković sebi osigurao kontrolu nad dodatnih 9,97 posto trezorskih dionica i zapravo većinu glasova na skoroj skupštini

Protiv Ante Perkovića, predsjednika uprave te tvrtke, pobunjeni mali dioničari udruženi sa sadašnjim i bivšim menadžerima Badela podnijeli su Državnom odvjetništvu i Uskoku kaznenu prijavu zbog navodnih brojnih malverzacija i kriminalnih radnji. Perković je pak ponovno uspio spasiti svoju poziciju pošto je u rujnu odgodio glavnu skupštinu Badela jer je postojala opasnost da ga mali dioničari potpomognuti državnim fondovima smijene.

Badel je, naime, potkraj prošlog tjedna uplatio 12,5 milijuna kuna, što je druga, tj. posljednja rata za otkup 75 tisuća Badelovih dionica od Kapital fonda koji je u vlasništvu Hrvatskoga mirovinskog investicijskog društva (HMID), piše Večernji list. Time je Ante Perković sebi osigurao kontrolu nad dodatnih 9,97 posto trezorskih dionica i zapravo većinu glasova na skoroj skupštini. I dok uprava Badela taj potez doživljava kao uspješno sprečavanje neprijateljskog preuzimanja tvrtke, druga strana, koju čine mali dioničari, u tome opet vidi malverzacije.

Naime, anonimni 'pobunjenici' postavljaju pitanje kako je moguće da Perković (koji sa 692 člana udruge Badel badelovcima kontrolira 38,65 posto dionica, a KD Investments sa sadašnjim i bivšim menadžerima te tvrtke ima 35,09 posto kapitala) unatoč nelikvidnosti i dugovima Badela iz te tvrtke izvlači 12,5 milijuna kuna i kupuje trezorske dionice kako bi spriječio svoju smjenu. Perković se, naime, bojao da će zbog loših rezultata protiv njega glasovati predstavnici državnih institucija.

'Kaznene prijave nastavak su pritisaka'

'Ovaj slučaj samo je nastavak pritisaka i pokušaja određene skupine ljudi, koju predvode bivši menadžeri i dioničari Badela 1862 da pod svaku cijenu preuzmu kompaniju kako bi ostvarili svoje interese, a to su rasprodaja vrijednih nekretnina Badela i odustajanje od razvojne i proizvodne orijentacije kompanije kojoj teži Uprava kojoj sam na čelu.
Kaznenu prijavu može podići svatko protiv svakoga. Budući da protiv mene nije podignuta nikakva optužnica, ne osjećam niti potrebu niti obvezu komentirati navode iz anonimne kaznene prijave, iza koje stoje oni koji imaju spomenute namjere i interese,' izjavio je Ante Perković.


Njegovi protivnici optužuju ga da ne poštujući obvezu ponude dionica svim radnicima i dioničarima dionice iz trezora prodaje Badelovim odvjetnicima. To, tvrde, čini kako bi izbjegao prozivke da na skupštini glasa sam za sebe, jer će to učiniti odvjetnici. Uz to, poručuju kako je nevjerojatno da je HMID prodao dionice Perkoviću iako ima dospjela potraživanja prema Badelu 1862 od ulaganja u Kalničke vode od 80-ak milijuna kuna!

Kaznena prijava DORH-u i Uskoku protiv Ante Perkovića ima 14 točaka, a tereti ga se za malverzacije pri nabavi vina iz vinarije Vrgorka te da je na tom poslu uzeo 25 milijuna kuna provizije. Perković je prema toj prijavi tiskari Grapfex u vlasništvu Zdenka Ljevaka (člana NO Badela) za etikete plaćao 40 posto više cijene od tržišnih... Uoči skupštine u rujnu Perkovićevoj smjeni mogli su presuditi državni fondovi (suvlasnici Badela), a Perković je tada tvrdio da je skupština odgođena na zahtjev ministra Damira Polančeca

– U Badelu postoje razmimoilaženja dioničara. Jedna i druga strana tražila je od ministra Polančeca sastanak. Sve što je Damir Polančec imao s jednom i drugom stranom iz Badela 1862 samo je sugestija da pokušaju naći zajedničko rješenje najbolje za tvrtku – rekao je Polančecov glasnogovornik Tomislav Mazal.