NJEMAČKI GOSPODARSTVENICI U ZAGREBU

U Hrvatskoj tražimo strateško partnerstvo

05.10.2009 u 19:45

Bionic
Reading

Njemački gospodarstvenici u Hrvatskoj ne traže brzu zaradu, nego dugoročno strateško partnerstvo koje bi hrvatsko gospodarstvo približilo EU-u i učinilo ga konkurentnijim, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu jedan od čelnika njemačke poslovne zajednice Klaus Mangold

Mangold, predsjednik Odbora njemačkog gospodarstva za zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe te središnje Azije, predvodio je izaslanstvo 20-ak njemačkih biznismena u razgovorima s visokim hrvatskim dužnosnicima u Zagrebu.

Mangold, koji zastupa interese njemačkog gospodarstva u 22 zemlje svijeta, rekao je na konferenciji za novinare da u Zagrebu nije dogovoren nikakav konkretan sporazum ili projekt, nego je cilj posjeta bio upoznati se s gospodarskim stanjem u Hrvatskoj i procijeniti realne rokove za ulazak Hrvatske u EU.

'Mi ne tražimo brzu zaradu, nego dugoročno strateško partnerstvo', rekao je Mangold na konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom.

Dodao je da su njemački poslovni ljudi zainteresirani za suradnju i ulaganja u metalsku industriju, agroindustriju i infrastrukturu što će, kako je rekao, biti lakše kada Hrvatska uđe u EU.

'Njemačka ulaganja će se sigurno povećati nakon ulaska Hrvatske i EU', rekao je Mangold i dodao da je ulazak u EU povezan s bolnim promjenama, ali i pruža šansu da se Hrvatska integrira u globalno gospodarstvo.

'Mi vam pružamo ruku', istaknuo je i dodao da je zajednički hrvatsko-njemački cilj pomaknuti Hrvatsku sa 72. za 15-20 mjesta prema gore na ljestvici globalne konkurentnosti. U njemačkom izaslanstvu čelnici su tvrtki koje se bave poljoprivredom i prerađivačkom industrijom, infrastrukturom, energetikom i graditeljstvom.

Mangold je rekao da su s hrvatskim dužnosnicima razgovarali i o privatizaciji brodogradilišta, koja su u krizi i u Njemačkoj, te je predložio restrukturiranje i privatizaciju samo onih dijelova koji mogu opstati kao funkcionirajuće jedinice. Izaslanstvo njemačkih gospodarstvenika još će se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor i predstavnicima hrvatskih tvrtki.