DOBAVLJAČI UPOZORAVAJU

Blokadom računa zaustavit ćemo privatizaciju škverova

02.10.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Brodogradilišta duguju domaćim proizvođačima brodske opreme više od 350 milijuna kuna, a u zadnjih šest mjeseci škverovi su u potpunosti stali s isplatama za isporučenu robu. U slučaju da se to nastavi, proizvođači su najavili da će krenuti s valom ovrha i blokadom računa što bi u potpunosti zaustavilo privatizaciju

'Već su sada pojedine tvrtke pokrenule ovršne postupke, što bi moglo izazvati stampedo i lančanu reakciju. Došli smo pred zid. Ne samo što ne možemo naplati svoja potraživanja, već su prekinutu svi kontakti s upravama brodogradilišta. Ne možemo kupiti repromaterijal, nemamo novca za plaće i da isplatimo svoje dobavljače', ustvrdio je Stipe Skorić, predsjednik Zajednice proizvođača brodske opreme Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj konferenciji za novinare.

Na pitanje kad će im biti isplaćena njihova potraživanja, kaže on, u škverovima dobivaju odgovor 'ne znamo, pitajte Šukera'.

U najavama drugog kruga privatizacije pojedini ministri su naglasili da bi i dobavljači morali dati svoj obol, što proizvođači brodske opreme tumače kao poziv da se odreknu dijela svojih potraživanja, na što nisu spremni. Također ih je isprovocirala i izjava predsjednika Stjepana Mesića kako je sumnjivo da su svi škverovi u gubitku, a 'svi kooperanti imaju dobit'.

'Nije istina da smo se svi obogatili. Neka se samo baci pogled na našu bilancu. Mi preživljavamo. Dosad nismo nikome bili interesantni da bi nas se odjednom svi sjetili. U zadnjih godinu dana, usprkos našim nastojanjima, imali smo samo jedan sastanak s predstavnicima vlade', rekao je Ante Miloš, predsjednik uprave Felis Produkta, najveće domaće ljevaonice čelika za brodogradnju.

Proizvođači brodske opreme smatraju da je nužno da država održi financiranje proizvodnog procesa u škverovima i da se i njih treba uključiti u pronalaženja rješenja za brodogradilišta.

'Tučemo se sa stranom konkurencijom koja ima mnogo bolje uvjete od nas. Mi nemamo nikakve garancije plaćanja dok se njima plaća akreditivom 30 do 60 dana prije isporuke opreme. Apsurd je da su domaći proizvođači prisiljeni nuditi svoju opremu preko stranih tvrtki, jer samo tako možemo postići uvjete koje imaju stranci', ogorčen je Skorić.

Inače, prošle godine 190 tvrtki koje okuplja udruženje pri HGK-a ostvarilo je ukupni prihod od oko 4,7 milijardi kuna, od čega je jedna milijarda kuna vezana za proizvodnju brodske opreme. Samo s domaćim brodogradilištima već sada imaju potpisane ugovore za brodove koji će se graditi do 2010. u vrijednosti od 160 milijuna eura