ISTRAGA U PODRAVCI

Policija čačka i ugovore s Polančecovim kumom?

30.09.2009 u 09:41

Bionic
Reading

U kriminalističkoj istrazi u Podravci, kako neslužbeno doznajemo, pretresaju se poslovni ugovori koprivničke kompanije s nizom tvrtki, među kojima su posebno zanimljivi oni s tvrtkom u vlasništvu Nevia Prloga, koprivničkog poduzetnika kojeg s ministrom Polančecom i predsjednikom uprave Šestakom veže kumstvo

Nakon što je višestruko potvrđeno da policija analizira poslovanje, kontakte i ugovore koji su prethodili operaciji Podravkinih menadžera u kojoj su pokušali preuzeti cijelu tvrtku za sebe, iz izvora u tvrtki saznaje se da je istragom zahvaćen i još jedan vrlo osjetljiv segment Podravkina poslovanja: dogovaranje vrlo vrijednih poslova s manjim tvrtkama, koje su često u vlasništvu povjerljivih osoba ili doslovno kumova vodećih ljudi u tvrtki i visoko rangiranih političara.

Navodno je predmet istrage PNP Commerce, obrt u vlasništvu Nevia Prloga, lokalnog poduzetnika koji je oboružan dvostrukim moćnim kumstvom: s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom i s njegovim nekadašnjim suradnikom, aktualnim predsjednikom uprave Podravke Zdravkom Šestakom. Istraga bi mogla utvrditi jesu li točne sumnje da je obrtnik dobivao značajne poslove sa Podravkom, čiji su ugovori, tvrdi izvor iz kompanije, premašivali vrijednost izvođenih radova.

Pokazuje se naime da PNP Commerce, registriran tek kao skroman obrt s četvero zaposlenih, poslove dogovorene s Podravkom obavlja angažirajući kooperante. Već se na prvi pogled postavlja pitanje: zašto Podravka nije direktno ugovarala poslove s izvođačima, je li doista sve ugovarano moralo ići preko blagajne Polančecova i Šestakova kuma?

U 2003. PNP Commerce angažiran je na izgradnji hladnjače u Podravkinoj tvornici u Varaždinu, a kao milijunski vrijedan posao spominje se i opremanje Podravkinog skladišta u Dugopolju. Navodno je Prlog sudjelovao i na poslovima opremanja upravne zgrade Podravke u Koprivnici, i to internog kafića i dvorane za sastanke.

O sumnjivim, kumskim poslovima koprivničke tvrtke Bineko i Podravke, već su ranije pisali mediji. Uprava Damira Polančeca ugovorila je s Binekom, kojeg se također vlasnički povezuje s Neviom Prlogom, iznajmljivanje skladišnog prostora za 30.000 eura mjesečno, odnosno 360.000 eura godišnje.

U vrijeme dok je Polančec bio predsjednik uprave, dogovoren je još jedan posao s Binekom, koji je 2003. u zamjenu za 7.500 dionica Podravke, tada vrijednih oko milijun i pol kuna, od koprivničke kompanije dobio odmaralište na Čiovu.

Iako Prlog nikada nije demantirao vlasničku povezanost s Binekom, direktor tvrtke Darko Kolarek kazao nam je kako Prlog nije među vlasnicima: 'Suvlasnici Bineka smo Zoran Bijač i ja, a s Neviom Prlogom veže nas samo prijateljstvo.' Kolarek tvrdi da Bineko nije predmet policijske istrage, niti očekuje da bi se policija mogla interesirati za njihov ugovor s Podravkom o iznajmljivanju skladišta.

Glasine o poslovnim pothvatima Nevia Prloga ni ovdje ne staju: spominje ga se i kao suvlasnika tvrtke Planmedia, izdavača Podravskog i Bjelovarskog lista, lokalnih tjednika bliskih ministru gospodarstva. Svestrani koprivnički poduzetnik bio je najavljivan i kao kupac koprivničke robne kuće, no doznajemo da transakcija teška 2,8 milijuna eura, koja se trebala obaviti preko njegove tvrtke Lenar, ipak nije realizirana.

Iz Državnog odvjetništva ne žele odgovarati na konkretne upite o pojedinim elementima istrage, a evidentno ekstremno uspješan kum Prlog nije nam se javio usprkos našim pokušajima da stupimo u kontakt s njim.

Među menadžerima Podravke, tvrtke u kojoj ovih dana tinja zabrinutost zbog brojnih afera i otvorene policijske istrage, postavlja se pitanje hoće li policija doista izvući i ugovore koji upućuju na 'izvlačenje' novca iz Podravke po kumskoj liniji. Za potpredsjednika Polančeca te veze sigurno mogu biti vrlo neugodne.