BIZNIS U ISTRI

Rajićeva bivša supruga pokreće uzgoj maslina

29.09.2009 u 15:38

Bionic
Reading

Bivša supruga Luke Rajića Borna Rajić sjedište svoje tvrtke Borna Desing nedavno je iz Zagreba preselila u Istru, odnosno u Španidigu, mjesto između Bala i Rovinja, i na tom području uskoro se namjerava ozbiljno baviti poljoprivredom

'Sjedište tvrtke promijenila sam s obzirom da će njezine aktivnosti biti vezane za područje Španidige koja je ujedno i moje prebivalište tijekom boravka u Hrvatskoj', otkrila je Jutarnjem listu Borna Rajić koja trenutačno živi u Parizu, a kojoj, kako sama kaže, Rovinj, odnosno Španidiga, u bližoj budućnosti neće biti i njezino trajno prebivalište.

Dodala je i kako su trenutne aktivnosti tvrtke usmjerene na prvu fazu pripreme terena koji je u zakupu tvrtke za agrarnu proizvodnju maslinarstvo i lavandu, s potencijalnim budućim usmjerenjem k alternativnim izvorima energije. Zanimljivo je da se njezine namjere, odnosno namjere tvrtke Borna Desing, o uzgoju maslina i lavande poklapaju s oglašavanjem natječaja za davanje u zakup državnog zemljišta, pa tako i za zakup državnog zemljišta na području Stancije Gati u Španidigi. 

Stanciju Gati u Španidigi, kao i okolne parcele, 2002. godine kupio je Luka Rajić, a naknadno je imanje prebacio na sada bivšu suprugu Bornu kojoj je očigledno imanje ostalo u vlasništvu, jer je adresa tvrtke Borna Desing upravo na Stanciji Gati i nakon razvoda. Pored Borne Rajić, koja je osnivačica i direktorica tvrtke, direktor tvrtke je i Ron Hale iz Izraela.

Luka Rajić je 2004. godine na Stanciji Gati imao problema zbog gradnje bez građevinske dozvole, ali i zato što je putove na svojim parcelama označio kao privatnu svojinu i ondje postavio tjelohranitelje te na taj način praktički onemogućio susjedima poljoprivrednicima korištenje tih putova za dolazak do vlastitih njiva.

Rajić je također ogradio i prisvojio oko deset hektara državnog poljoprivrednog zemljišta jer je oko stancije izgradio zid visok od 1,6 do 2,5 metara, ali i bespravno nadogradio nekadašnje gospodarske objekte pretvorivši iz zatim u stambene. Bespravni objekti rješenjem nadležnog ministrstva srušeni su krajem srpnja 2007. godine.