SINDIKATI ODUSTALI OD ŠTRAJKA

Polančec zajamčio opstanak škverova

22.12.2008 u 08:50

Bionic
Reading

Prednost pri kupnji hrvatskih brodogradilišta ipak će imati kupac koji jamči nastavak djelatnosti

Obećao je to potpredsjednik Vlade DamirPolančec u pismu sindikatima kojim je uspio za ponedjeljak najavljeništrajk u posljednji trenutak ublažiti u polusatne prosvjedne skupove ubrodogradilištima, piše Jutarnji list.

Iako se Europska komisija do sada protivila zadržavanju djelatnosti kao uvjetu u natječajima, Polančec tvrdi da je svoje obećanje uspio s njima usuglasiti. Polančecovo pismo sindikatima prvi je pisani dokument Vlade u kojem se navodi na koji će se način pristupiti privatizacijskom procesu hrvatskih škverova.

Tako se sindikatima jamči sudjelovanje u izradi teksta natječaja, praćenju cijelog privatizacijskog procesa i sudjelovanje u odabiru kupaca. U Vladi jamče i da će najvažniji kriterij za odabir kupaca biti zadržavanje što većeg broja radnika i visina ulaganja na koju se obvezuje strateški partner. Sporna točka i dalje ostaje sudjelovanje radnika u privatizaciji koju traže sindikati, a ne odobrava Europska komisija.

Jedno od svojih obećanja Vlada bi trebala ispuniti već sutra kada bi sindikalnim čelnicima trebala dati na uvid tekst natječaja za prodaju brodogradilišta. Tek nakon što natječaje na uvid dobiju sindikalci, Vlada ih šalje u Bruxelles. Povratna informacija očekuje se do 10. siječnja, a sam natječaj bio bi objavljen 20. siječnja. Osim sa sindikatima Vlada u međuvremenu vodi tešku bitku i s bankama

Traži se reprogramiranje 4,5 milijardi kuna dospjelih na naplatu te još 1,5 milijarde kredita kako bi brodogradilišta mogla nastaviti proizvodnju. Upravo je to, pozivajući na odgodu sindikalnih akcija, kao jedan od glavnih argumenata u pismu istaknuo Polančec. Poručio je sindikalcima da prosvjedima i eventualnim štrajkovima mogu samo otežati napore u ublažavanju krajnje kritične financijske situacije na navozima. Iako su odustali od štrajka u Brodosplitu, u svim brodogradilištima u ponedjeljak će se održati polusatni prosvjedni skupovi.

Premda je Polančec obećao aktivnu ulogu sindikata u svim fazama privatizacijskog procesa i davanje prednosti kupcu koji jamči nastavak djelatnosti, to nije umirilo škverane. Boje se, naime, da Europska komisija koja je zauzela tvrdo stajalište i postavila jasne uvjete Hrvatskoj neće prihvatiti takvu selekciju kupaca. Sindikati stoga današnje prosvjede usmjeravaju ponajprije prema Bruxellesu, a ne Markovu trgu.

'Ako EK ne prihvati ovakav model prodaje, poduzet ćemo radikalne akcije. Nikada nećemo prihvatiti da brodogradilišta mijenjamo za ulaznicu u EU', poručuje uoči današnjih prosvjeda sindikalac Zvonko Šegvić