TURISTIČKE NAGRADE

Plavi cvijet Splitu, Opatiji i Rabu

24.09.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Najuređeniji gradovi i mjesta primorske Hrvatske, koji će ove godine dobiti nagrade Hrvatske turističke zajednice (HTZ) 'Plavi cvijet', su Split, Opatija i Rab, dok su to u unutrašnjosti zemlje Varaždin, Slavonski Brod, Čakovec i Stubičke Toplice, koji dobivaju 'Zeleni cvijet', izvijestili su iz Glavnog ureda HTZ-a

Navedeni su gradovi i mjesta ujedno i pobjednici (na prvom mjestu) ovogodišnjeg ocjenjivanja uređenosti mjesta i pojedinačnih elemenata te uređenosti primorske i kontinentalne Hrvatske, koju u sklopu svoje akcije 'Volim Hrvatsku' tradicionalno provodi HTZ odnosno Povjerenstvo Glavnog ureda HTZ-a u suradnji s medijskim kućama/pokroviteljima.

Nagrade Plavi i Zeleni cvijet za ovu godinu dobitnicima će biti uručene krajem listopada na tradicionalnim Danima hrvatskog turizma.

U primorskoj Hrvatskoj osim navedenog prvog Splita u kategoriji gradova iznad 20 tisuća stanovnika na drugom mjestu je Dubrovnik, a na trećem Zadar, dok u kategoriji od 10 do 20 tisuća stanovnika prvu Opatiju slijedi Rovinj te Makarska. U kategoriji do 10 tisuća stanovnika navedeni (prvi) Rab slijede Vodice i Vrsar.

Određeno je i da će se posebno priznanje Plavi cvijet za ovu godinu dodijeliti Novalji za kvalitetan pomak u uređenosti, dok će osam priznanja biti uručeno i za pojedinačne elemente uređenosti - Poreču za park Olge Ban, Hvaru za javnu plažu Amfore-Bonj, turističkom informativnom centru Cavtata, benzinskoj postaji Crobenz u Novom Vinodolskom, poštanskom uredu Baška Voda, obitelji Gušić iz Kampora na Rabu za okućnicu privatne kuće, Đurović špilji-Zračnoj luciDubrovnik za turističku ponudu te Solani Nin za suvenirski program.

U kontinentalnom dijelu zemlje osim posebno i prvonagrađenih Varaždina i Slavonskog Broda, u kategoriji mjesta preko 40 tisuća stanovnika nagrade Zeleni cvijet dobivaju Karlovac i Sisak, dok to u kategoriji od 20 do 40 tisuća stanovnika uz prvi Čakovec dobivaju još Đakovo i Zaprešić. U kategoriji do 20 tisuća stanovnika prve Stubičke Toplice slijede Labin i Daruvar.

Osam priznanja Zeleni cvijet za pojedinačne elemente uređenosti u kontinentalnom dijelu zemlje osvojili su za park zagrebački Zrinjevac, obitelj Nikšić iz Kupljenova kod Zaprešića za okućnicu, Terme Tuhelj-Tuheljske Toplice za kupalište, benzinska postaja INA-e u Nazorovoj ulici iz Đakova, poštanski ured Delnice, Turističko informativni centar Roč iz Buzeta, za turističku ponudu Keltska noć u Sisku, a za suvenir List Platane-Karlovac.