KAKO SU NAM LAGALI

Marinac u godinu dana posve promijenio iskaz

22.09.2009 u 16:56

Bionic
Reading

Donedavni predsjednik NO-a Podravke Darko Marinac u emisiji 'Otvoreno' na HTV-u kazao je da je cilj spornih kredita SMS-u bio spriječiti neprijateljsko preuzimanje koprivničke kompanije, a prije godinu dana tvrdio je suprotno

U izvješću za javnost objavljenom 3. ožujka 2008. godine na Zagrebačkoj burzi Marinac je odbacio medijske navode po kojima tvrtka Fima u suglasju s menadžmentom Podravke kupuje kontrolni paket dionica, s ciljem zaštite od neprijateljskog preuzimanja. Učinio je to nakon što je o tome pisao poslovni list Business.hr.

'Uprava Podravke ne dogovara, ne pregovara niti pomaže bilo kome u prodaji ili kupnji dionica kompanije, jer to nije njezin posao niti ona ima takve ovlasti', izjavio je tada Darko Marinac, u svojstvu predsjednika uprave Podravke.

Suprotno tome, u televizijskom nastupu, sada već smijenjeni predsjednik NO kao da je posve zaboravio svoje rečenice koje se još uvijek mogu pročitati na stranicama Zagrebačke burze: uvjeravao je javnost da su koprivničku kompaniju htjeli zaštiti od neprijateljskog preuzimanja dvojca Todorić-Mišković.

U ožujku 2008. Darko Marinac tvrdio je da na sastanku s predstavnicima Fime 'nisu vođeni nikakvi razgovori ili dogovori oko promjena vlasničke strukture kompanije, jer to ni nije u ovlasti uprave Podravke'.

'Dionice Podravke listane su na Službenom tržištu Zagrebačke burze i dostupne su svim ulagačima pod jednakim uvjetima. Podravka je do sada na burzi kupovala kompanijske dionice za potrebe vlastita trezora, u skladu s odlukom Skupštine dioničara', stoji u izvješću objavljenom na Burzi.

Iz uprave kompanije poručivali su da sa svim svojim dioničarima razgovaraju jedino o poslovanju i ostvarivanju poslovnih planova, objašnjavajući time i sastanak Darka Marinca sa predsjednikom uprave Fime Milana Horvata.

Ako je točno novo priznanje Darka Marinca i Milana Horvata da su svjesno dogovarali preuzimanje radi obrane od navodnog neprijateljskog 'napada' Mišković-Todorić, može se samo konstatirati da je predsjednik Marinac svjesno podnio lažno priopćenje Zagrebačkoj burzi. Željko Kardum, glasnogovornik Burze, kazao je za tportal da ne provjeravaju sadržaj priopćenja kao ni financijske izvještaje, već za sadržaj odgovaraju same kompanije.

Agrokor, koji je optužen za aranžiranje neprijateljskog preuzimanja, ovako je komentirao Marinčev i Horvatov nastup: 'Agrokor nema apsolutno nikakvih interesa za ulazak u vlasništvo Podravke i naš stav javnosti je poznat već posljednjih sedam godina.'