TROŠARINE I MALI BRODOGRADITELJI

Plovila do sedam metara nisu luksuz

21.09.2009 u 22:59

Bionic
Reading

Završio je 2. Adriatic Boat Show, nautički sajam u organizaciji šibenske tvrtke Nautički Centar Prgin (NCP), koji se od 17. do 21. rujna održavao u šibenskoj Mandalina Marini. Na sajmu je bilo izloženo 180 plovila u moru i na kopnu, brodski motori i nautička oprema

S ovog sajma udruženim snagama na okruglom stolu mali brodograditelji poslali su jasnu poruku Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture – hitno smanjenje trošarina, i to po modelu da sva plovila do sedam metara dužine, a koja čine 75 posto svih plovila u Hrvatskoj, budu izuzeta od plaćanja trošarina.

Za plovila od sedam do osam metara plaćalo bi se 15 tisuća kuna, od osam do deset metara 30 tisuća kuna itd., ovisno o 'stopama' plovila. Prijedlog za smanjenje trošarina podržali su u Ministarstvima mora i gospodarstva, no mali brodograditelji strahuju da će Ministarstvo financija kojemu je jedini cilj što veće punjenje proračuna, bez obzira na posljedice, na kraju napraviti neki treći prijedlog kojim će ih ponovno zakinuti.

Dok Hrvatska turistička zajednica ulaže pozamašne svote u promociju hrvatskog nautičkog turizma, zbog neusklađenosti hrvatskog zakona o strancima i hrvatskog pomorskog zakona, boravak megajahti na Jadranu u praksi nije moguć.

Po sadašnjim zakonima svaki član posade jedne megajahte tretira se kao stranac kojem je dana mogućnost boravka u našoj zemlji do 90 dana. Po isteku ovog roka, za člana posade pod stranom zastavom moguće je zatražiti dozvolu za rad, no za dobivanje iste potrebno je priložiti potvrdu o nekažnjavanju.

Po toj logici svaki član posade bi trebao otputovati u matičnu zemlju i ishoditi takvu potvrdu, tako da, osim što je u sukobu s direktivama o sigurnosti megajahti koje obvezuju minimalno trećinu posade na boravak na brodu dok je na vezu, to je i potpuno neisplativo za  vlasnike jahti. Na okruglom stolu organiziranom na tu temu odlučno je zatražena promjena kontraproduktivnog zakona.

Nautički sajam Adriatic Boat Show 2009. potvrdio je da postaje relevantno mjesto susreta zaljubljenika u more. Ocjenjuju ga uspješnim i 'vikend kapetani' i profesionalni nautičari.

Brojniji su bili i izlagači, nautičke tvrtke kojih je ove godine, unatoč teškim poslovnim okolnostima, bilo 12 posto više nego lani. Optimizam budi nazočnost domaćih tvrtki u nautičkom biznisu, odnosno činjenica da je domaće tržište zaista u pravoj ekspanziji, ali i broj i kvaliteta modela sad već respektabilne male hrvatske brodogradnje, čiji je klaster za svoju matičnu bazu odabrao upravo marinu NCP Grupe.

Najljepšim štandom Adriatic Boat Showa 2009. proglašen je izložbeni prostor tvrtke Saltus, koja se bavi prodajom i čarterom plovila za sport i razonodu na domaćem i inozemnim tržištima, te zastupanjem svjetskih brodogradilišta. Najljepšim plovilom sajma proglašen je, naravno, proizvod hrvatske male brodogradnje, odnosno tvrtke SAS Vektor – Adriana 44.