NAPETO U VLADI

Sprema li se Polančecova smjena?

21.09.2009 u 16:57

Bionic
Reading

Zbog niza skandala u HEP-u i Podravci, prema izvorima bliskima vladajućoj stranci, započeli su razgovori i o eventualnim kadrovskim promjenama u Vladi: jaka grupacija unutar HDZ-a upozorava da je neodrživo da mjesto potpredsjednika u Vladi i dalje obavlja ovih dana često medijski prozivan Damir Polančec

Iz izvora bliskih Vladi tportal doznaje da je naizgledniji za preuzimanje mjesta potpredsjednika Vlade sadašnji ministar financija Ivan Šuker te da bi njegovo mjesto preuzeo Zdravko Marić, sadašnji pomoćnik i državni tajnik. Novog ministra gospodarstva premijerka bi navodno trebala potražiti među čelnicima HUP-a; kuloari spominju Đuru Popijača ili Damira Kuštraka.

Naslov okvira

U tijeku je višesatni sastanak predsjedništva HDZ-ana kojem se, među ostalim, odlučuje o sudbini Ivana Mravka, predsjednika UpraveHEP-a.  Kao njegov najizglednijinasljednik, ako dođe do smjene, spominje se Damir Begović, nekadašnjipredsjednik Uprave HEP-a, današnji direktor šibenskog TLM-a.


Sam Polančec, koji negira svoju upletenost, uvjeren je da su afere HEP, Ina i Podravka politički ili osobni obračun s njim. Mnogima je bilo znakovito što se Polančec nije uz premijerku pojavio na današnjoj dodjeli Zlatne dionice, iako ga je Kosor opravdala pregovorima u Salonitu. U petak su se, prema našem izvoru, sastali Kosor i Polančec, nakon čega se ona bez ministra gospodarstva, a u pratnji ministara Šukera i Kalmete, uputila na sastanak u HUP. Navodno se Polančec kasnije ipak, ali samo nakratko, priključio sastanku te ga je prvi i napustio.

Premijeraka Jadranka Kosor također je istaknula da će o eventualnoj odgovornosti potpredsjednika Polančeca razgovarati nakon što dobije rezultate istrage. Jutarnji.hr javlja da će rezultati istrage o HEP-u biti objavljeni već sutra, no nije poznato je li se ta istraga bavila i onim navodima iz dijela tiska koji su spominjali upletenost Damira Polančeca.

Đuro Popijač, direktor HUP-a, opovrgnuo je da su ga kontaktirali iz Vlade i nudili mu ministarstvo gospodarstva. Ipak, kazao je da bi u HUP-u željeli da novi ministar gospodarstva bude netko blizak gospodarskom i poduzetničkom krugu, tko dobro poznaje njihovu problematiku i tko bi se mogao uhvatiti u koštac s problemima. No, kako Popijač upozorava, uz rad, znanje i sposobnost, ključno je da, ukoliko bi se događale promjene, novi ministar gospodarstva ima političku podršku za provođenje ciljeva.