NEK NAM ŽIVI, ŽIVI RAD

Do kraja godine 15 posto više nezaposlenih

21.09.2009 u 13:46

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci u odnosu na prošlu godinu broj nezaposlenih u Hrvatskoj porastao je za pet posto, a u prvih osam mjeseci sedam posto. Do kraja godine očekuje se porast nezaposlenosti od 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu, ali broj nezaposlenih neće doseći 300 tisuća nego će se zadržati između 280 i 295 tisuća, priopćeno je danas na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća

Što se tiče novoprijavljenih na Zavodu za zapošljavanje najviše je mladih između 15 i 30 godina iz prerađivačke industrije, trgovine, građevine, te hotela i restorana.

Teritorijalno najveći porast nezaposlenosti je u Krapinsko-zagorskoj županiji, Zagrebačkoj i Istarskoj, a prema obrazovanju riječ je o višoj i visokoj stručnoj spremi.

GSV je trebao raspravljati o smjernicama ekonomske i fiskalne politike, ali na zahtjev socijalnih partnera rasprava je odgođena za sutra.

Na novinarsko pitanje smatra li i nakon što je afera Buljubašić u HEP-u završila kaznenim prijavama da javna poduzeća nisu kriminalne organizacije, ministar Božidar Kalmeta kazao je kako nikada nije ni rekao da nema kriminala u javnim poduzećima, ali da smatra kako stvari ne treba generalizirati već da oni koji su se kriminalom bavili moraju odgovarati.

Upitan smatra li da predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak treba snositi posljedice nakon što je pokrenut kazneni postupak, Kalmeta je odgovorio da na to pitanje u ovom trenutku ne zna odgovoriti.