NEMA KRIZE ZA VIDOŠEVIĆA

'Imam puno i Bogu hvala da imam'

19.09.2009 u 23:11

Bionic
Reading

Posljednja panel rasprava u sklopu Weekend Media Festivala – ona na temu 'Kriza i mediji – što smo mogli drugačije', pretvorila se u razgovor o raspadu sustava vrijednosti u Hrvatskoj te pokušaju njegove transformacije. Vodeći gospodarstvenici u državi dali su ovoj raspravi i osobni pečat, osobito predsjednički kandidat Nadan Vidošević

U raspravi su sudjelovali predsjednički kandidat i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, predsjednik uprave HT-a Ivica Mudrinić, glavni izvršni direktor Tvornice duhana Rovinj Davor Tomašković, predsjednik uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković te predsjednik uprave Večernjeg lista u odlasku Marjan Jurleka. Direktor srpske informatičke tvrtke Comtrade Veselin Jevrosimović izostao je s panela, baš kao i Zdravko Šestak iz Podravke, čiji izostanak je moderator Mislav Togonal opravdao očitim razlogom – izbjegavanjem medija zbog aktualne afere sa SMS-om, što je pomalo i nasmijalo prepunu dvoranu.

Navedeni izostanak, kao i pokušaj Togonala da sudionike rasprave zaintrigira smjenjivanjem naslovnica dnevnih novina posljednjih mjeseci na projekcijskom platnu, bili su jedina izravna poveznica između teme medija u krizi i rasprave koja se vodila. Vidošević i Mudrinić su, naime, prednjačili u konstatiranju krize morala u društvu, težnji za redefiniranjem hrvatske stvarnosti, i formiranjem nove društvene svijesti kao odgovoru na krizu.

'Hrvatska hitno treba strategiju, jasnu i razumljivu poput deset Božjih zapovijedi, američkog Ustava ili Lutherovih teza. Stranke se moraju transformirati radi sebe, a ne radi nas', rekao je Vidošević.

U dijelu rasprave koji je tematizirao medijsku prezentaciju bogatih u vremenu kad obični ljudi više nego ikad osjete siromaštvo na svojim plećima, predsjednički kandidat još je jednom bio upitan i za porijeklo svoje imovine te se branio riječima da nije sudjelovao u privatizaciji. 'Imam puno i Bogu hvala da imam. Imati nije nemoralno', kazao je.

Sudionici su se složili da su mediji odigrali pozitivnu ulogu u kriznim vremenima, čak i kad su se doticali tema škakljivih i po državu i po gospodarske subjekte, pa su tako TDR-ovca Tomaškovića 'peckali' zabranom pušenja, a Mudrinića poskupljenjima usluga mobilne telefonije uslijed podizanja trošarina.

Predsjednik uprave HT-a iznio je stav sličan Vidoševićevom, naglasivši ulogu medija u transformaciji hrvatskog političkog života. 'Čitao sam medije, a potom je i HUP upozorio – dolazi cunami. Vlast je govorila – nema krize. Stvorila se jedna shizofrena situacija', komentirao je Mudrinić.

Tomašković i Vojković, direktori dviju velikih domaćih tvrtki, u sklopu rasprave najavili su da u narednoj predsjedničkoj kampanji neće financirati nijednog kandidata.

Unatoč prepunoj dvorani, atraktivnoj i aktualnoj temi te nazočnosti gostiju iz samog vrha hrvatskog gospodarstva, znakovito je da su iz publike upućena tek tri pitanja sudionicima debate.

Ovom debatom ujedno je i završen službeni dio Weekend Media Festivala, koji je proteklog vikenda u Rovinju okupio veliki broj medijskih profesionalaca, ali i gostiju iz svih sfera života u Hrvatskoj i regiji.