EKONOMSKO VIJEĆE

Rashodi proračuna ne smiju se povećavati

16.09.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Ekonomsko vijeće na današnjoj je sjednici zaključilo da ukupni rashodi proračuna opće države za 2010. moraju ostati na razini rashoda proračuna za 2009. godinu.

To znači da rashodi u proračunu za iduću godinu ne bi smjeli prijeći iznos od 120,5 milijardi kuna.

Premijerka Jadranka Kosor, koja je po prvi puta u svome mandatu predsjedala Ekonomskim vijećem, istaknula je kako je 87,2 posto proračuna unaprijed zadano, jer se odnosi na plaće, mirovine i ostala prava. Vladi je ostao manevarski prostor od 12,8 posto proračuna, kazala je Kosor u izjavi novinarima nakon sjednice Ekonomskog vijeća.

U daljnjim raspravama o novom proračunu vodit će se računa o socijalnom dijalogu, obećala je Kosor dodavši kako je sindikatima i poslodavcima uputila prijedlog sporazuma o socijalnom partnerstvu u okolnostima krize, te sada očekuje njihove prijedloge.

Članovi Vijeća pozdravili su dosadašnje Vladine mjere, od zabrane zapošljavanja i kupovine automobila, do objedinjenja javne nabave, kazala je Kosor ocjenivši kako su na današnjoj sjednici prevladavali "blago optimističniji tonovi".

"Moramo ohrabriti hrvatske građane, moramo unositi više optimizma, više samopouzdanja i hrabrosti u sve ono što zajedno činimo", rekla je premijerka, a podlogu za to nalazi u manjem padu BDP-a u drugom tromjesečju, dobroj turističkoj sezoni i slovenskoj deblokadi pregovora o pristupanju EU.

Ministar financija Ivan Šuker najavio je kako je za iduću godinu planiran deficit državnog proračuna od dva do 2,2 posto BDP-a.

Što se tiče povećanja PDV-a sa 22 na 23 posto i uvođenja tzv. kriznog poreza, Šuker je rekao da će se efekt povećanja PDV-a znati krajem rujna ili početkom listopada, a s jučerašnjim danom naplata posebnog poreza u državni proračun donijela je oko 300 milijuna kuna.

Prihodi državnog proračuna u prvih osam mjeseci ove godine su za 6,4 milijardi kuna manji nego lani, a povećanje rashoda je ostalo nominalno na razini prvih šest mjeseci, odnosno 4,3 milijarde kuna.

Ako pad BDP-a u ovoj godini bude oko pet posto, kako pokazuju projekcije Ekonomskog instituta, do kraja godine ostat ćemo u okvirima planiranih prihoda i rashoda, kazao je Šuker.

Premijerka je također najavila da će se rasprava o toj temi nastaviti vrlo brzo na idućoj sjednici Ekonomskog vijeća, nakon što se utvrdi okvir proračuna za iduću godinu i o tome obave konzultacije s koalicijskim partnerima.