AFERA U PODRAVCI

Marinac: Ruše me zbog prizemnih interesa

Bionic
Reading

Darko Marinac, predsjednik NO-a Podravke koji se našao u središtu afere zato što je u vrijeme dok je bio predsjednik uprave dogovorio kredit splitskoj tvrtki SMS, a da nije o tome obavijestio ostale članove uprave, komentirao je za tportal najave da će biti smijenjen na današnjoj sjednici nadzornog odbora

'Imam spremnu ostavku ako osjetim da nemam podršku nadzornog odbora', kazao je Darko Marinac novinaru tportala prije predstavljanja izvješća o konvergenciji Hrvatske s EU, a uoči današnje sjednice NO Podravke koja će se održati u 18 sati.

U petak je snažno odjeknula vijest da je Marinac 2007. godine, u vrijeme dok je bio predsjednik uprave Podravke, bez znanja ostalih članova uprave i nadzornog odbora odobrio splitskoj tvrtki SMS dva kredita vrijedna 65 milijuna kuna. Nakon što je trebala početi otplata kredita u 2009. godini, ispostavilo se da SMS nije u mogućnosti otplaćivati kredit.

Polančec: Nisam znao za zajam

Nisam poticao poslovnu suradnju SMS-a i Podravke. Za kreditni aranžman nisam znao, pa ga nisam mogao odobravati, rekao je za HTV potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

'Smeta me što se o tim novcima govori kao da su bačeni u kanal, iako je riječ o kreditu koji kao i svaki drugi ima neka osiguranja. Podravka je čvrsto osigurana i nikako ne može izgubiti na tom kreditu', istaknuo je Marinac. Kaže da je u tom trenutku Podravka bila bez direktora financija, pa je on kao predsjednik uprave tada samostalno upravljao financijama i na svoju ruku ušao u posao sa SMS-om.

'Onda se to činilo kao odličan poslovni potez, SMS je tada imao strašnu ekspanziju, da bi kasnije zbog krize upao u probleme', objašnjava Marinac odluku o kreditiranju splitske tvrtke.

O čitavoj aferi kaže da misli da nema veza s politikom, već je možda riječ o prizemnijim interesima, najvjerojatnije netko želi zauzeti njegovo mjesto predsjednika nadzornog odbora.

Josip Friščić, predsjednik HSS-a koji je na čelu nadzornog odbora Podravke bio 2005. godine, a i danas je kao koalicijski partner HDZ-a izuzetno aktivan i utjecajan oko pitanja budućnosti Podravke, izjavio je za tportal da 'očekuje da će Darko Marinac na današnoj sjednici NO-a podnijeti ostavku'.

On naglašava da je o problemu spornog kreditiranja bilo riječi tek na prošloj sjednici nadzornog odbora Podravke.

'Nadzorni odbor nije taj koji odobrava kredite, problem je što za taj kreditni plasman nije znala ni uprava. Uprava je tek prije tri tjedna raspravljala o tom problemu, kada je trebao biti povrat sredstava koja nisu vraćena. Teško je procijeniti koliko će to naštetiti poslovanju Podravke, sigurno je da će NO dati zadatak upravi da pronađe način da vrati plasmane', komentirao je Friščić.

Izvor iz kompanije smatra da je slučaj SMS samo povod za dovršavanje procesa izbacivanja Marinca koji je već počeo ranije, kada je s mjesta predsjednika uprave prebačen u nadzorni odbor. 'Politika ga je dovela, politika ga i miče', najčešći je komentar među 'podravkašima'.

Podsjetimo, država je najveći pojedinačni dioničar Podravke s oko 25 posto dionica, slijedi Fima s vlasničkim udjelom od desetak posto, a među prvih deset dioničara najzastupljeniji su mirovinski fondovi.

Jutros je Zagrebačka burza dionice Podravke stavila u segment promatranja, zbog okolnosti vezanih uz održavanje sjednice NO-a. U prijepodnevnom trgovanju cijena dionica Podravke pala je za gotovo 9 posto.