NADMAŠENA PROŠLA GODINA

Kampovi iznanadili snažnim rastom noćenja

09.09.2009 u 12:43

Bionic
Reading

Hrvatski kampovi su u kolovozu ove godine zabilježili porast noćenja nešto veći od 10 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je taj segment hrvatske turističke ponude od otvaranja do kraja kolovoza ove godine dostigao 12,7 milijuna noćenja ili porast između dva i 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu

Podaci su to Kamping udruženja Hrvatske (KUH), čiji direktor Adriano Palman ovogodišnje rezultate hrvatskih kampova, koji su bolji od očekivanih, ocjenjuje kao pozitivno iznenađenje i objašnjava ih lijepim vremenom u kolovozu, ali i raznovrsnom te kvalitetnom promocijom kampova.

U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) i s više novca nego lani, to je Udruženje ove godine po međunarodnim sajmovima i putem drugih marketinških kanala promoviralo Hrvatsku kao 'zemlju idealnu za kampiranje', a uspjeh kampanje najbolje se ogleda u postignutim rezultatima, ističe Palman.

Ako se lijepo i toplo vrijeme nastavi i u rujnu, kada su u kampovima obično tzv. paušalci i obitelji bez djece, može se očekivati da će ova sezona za kampove završiti s oko 13,9 milijuna noćenja, ili porastom između 1,5 do 2,5 posto.

Osim dobrih rezultata u glavnom, ljetnom dijelu sezone, kada kampovi ostvaruju 90 do 95 posto ukupnih godišnjih noćenja, Palman podsjeća da su i u ovogodišnjoj predsezoni u tom sektoru zabilježili porast od 4,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Promatrano po jadranskim regijama sve su u kampovima imale dobre rezultate, pri čemu i dalje vodi Istra kao najrazvijenija hrvatska kamping destinacija s daljim porastom od 2,6 posto.

S više noćenja od 10, pa i do 20 posto, mogu se pohvaliti kvalitetni kampovi u Dalmaciji i na otocima, poput Parka Soline u Biogradu, Straška na Pagu, Kovačine na Cresu i dr.

Kad je riječ o posjetiteljima, Palman kaže da nije bilo posebnih iznenađenja te da su tradicionalno bili najbrojniji Nijemci, Slovenci, Nizozemci, Talijani, Austrijanci i Česi, koji zajedno ostvaruju 82 posto ukupnih noćenja u kampovima.

Po podacima KUH-a, u Hrvatskoj je 232 kampova te još 302 mala u domaćinstvima, čiji se ukupni smještajni kapacitet procjenjuje na više od 224.000 osoba.

To je oko 25 posto udjela u ukupnim hrvatskim turističkim smještajnim kapacitetima, a isti je otprilike i postotak udjela kampova u ukupnim noćenjima, dodaju iz KUH-a.