KOSOR U KARLOVCU

'Nismo protiv izbora, ali tek nakon proračuna za 2010.'

07.09.2009 u 16:11

Bionic
Reading

Nakon Turnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri i karlovački županijski i gradski čelnici obišli su 'HS Produkt', tvornicu oružja koja izvozi 95 posto proizvoda i najveći je hrvatski izvoznik na američko tržište

Premijerka Kosor rekla je da je 'poslovanje te tvrtke izuzetno' te da je među 1080 zaposlenika više od 400 hrvatskih branitelja.

Ministar obrane Branko Vukelić je rekao da će se jurišnim puškama - novim 'HS Produktovim' proizvodom - koristiti vojnici u mirovnim misijama, s tim da će prvih tisuću komada biti isporučeno do kraja ove godine Oružanim snagama RH.

U izjavi za novinare, odgovarajući na pitanje o izmjeni Zakona o zabrani pušenja premijerka je odgovorila kako je 'manje-više sve dogovoreno' te da će o tome obavijestiti javnost zajedno s ministrom zdravstva Milinovićem. 'Zdravlje građana je važno, ali zakon je donesen u vrijeme kada nije bila ovako teška gospodarska situacija. Sugestije ugostitelja da je potrebna promjena zbog očuvanja radnih mjesta važna je. Svi smo u vladi suglasni da su sve naše odluke podložne promjenama ako to donosi boljitak, a sačuvati radna mjesta u ugostiteljstvu važno je', rekla je Kosor.

Komentirala je i izgradnju obilaznice oko karlovačke gradske četvrti Turnja, ističući da će se ta brza cesta 'financirati planiranim tempom jer ostaje prioritet i u vremenima kada se mnogi projekti usporavaju zbog nedostatka novca'. Kako je rekla, 'to je i zbog sigurnosti građana u prometu, posebno djece'.

Kad je riječ o najavljenim sindikalnim prosvjedima, rekla je da je načinjen prijedlog sporazuma o socijalnom partnerstvu u vrijeme krize u kojem vlada predlaže što bi sve mogla učiniti za brži izlazak iz krize. Sada očekuje da taj prijedlog popune poslodavci i sindikati, što je novi model sindikalnog partnerstva. O samim prosvjedima rekla je da se sve što se može dogovoriti mora dogovoriti za stolom, a ne prosvjedima.

A u vezi s, kako je rekla, 'zazivanjem prijevremenih izbora', rekla je da još nije donesen proračun za 2010. godinu te da tehnička vlada 'ne bi bila u stanju donijeti ni niz nužnih mjera i poteza pa bi Hrvatska bila u teškoj krizi'.

'Smatram da nikako nije dobro zazivati izvanredne izbore, i to ne zato što se stranka, Vlada i ja bojimo izbora. Ako treba idemo na izbore, ali ne u ovom trenutku, dok još nismo donijeli proračun za sljedeću godinu naprosto zato jer raspišu li se izbori Vlada postaje tehnička vlada i doslovce ne može više pomaknuti list papira s jedne na drugu stranu stola. Ostali bi bez proračuna i niza drugih teških poteza koje još moramo poduzeti u ovom trenutku, a tada bi to uistinu bila teška kriza za Hrvatsku iz koje ne znam kako bi se izvukli', rekla je Kosor.