IAKO GRCAJU U MINUSIMA

HŽ oročio 113 milijuna kuna

04.09.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Dok se HŽ bori s likvidnošću, direktor putničkog prometa Marijan Klarić sklonio je 113 milijuna kuna u banku i oročio ih. Pogoduje li time i komu, može se samo nagađati. Naime, HŽ je i danas pokušao zataškati da je taj novac već mjesecima na računu u banci, javlja HRT.

Oročenih 113 milijuna kuna ne bi privlačilo pozornost da nije riječ o državnoj tvrtki koja grca u minusima i živi na državnim jaslama.

O milijunskom depozitu direktor Klarić ne želi govoriti. Doznajemo da je HŽ tih 113 milijuna kuna posudio od Eurofime za modernizaciju vagona i na njih plaća kamate. No umjesto da je kredit namjenski potrošen, novac je oročen! Istodobno, HŽ dobavljače plaća podižući druge zajmove.

U HŽ-u uvjeravaju da ne krše zakon te da su zbog tih 113 milijuna kuna dobili manje novca iz proračuna za modernizaciju. Tvrde da HŽ putnički prijevoz nije dizao druge kredite. No dizala su ih ostala društva koja su pod kapom HŽ Holdinga.

Prof. dr. Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta smatra da unutar sustava kakav je HŽ Holding, tvrtka koja ima novca treba ga dati na raspolaganje onoj koja nema kako se ne bi dodatno zaduživalo. Računica oročavanja 113 milijuna je jasna. Zajam je dobiven s kamatama od 2 posto, što je zasigurno manje od kamata koje se dobivaju oročavanjem.

Je li to malverzacija ili racionalno gospodarenje novcem, pitanje je kojim bi se, nema sumnje, trebale pozabaviti mjerodavne institucije.