VJEROVNICI POPUSTILI

Pevec spašen, konsolidacija dvije godine

Bionic
Reading

Premda očitovanje svih vjerovnika još nije završeno, preliminarni rezultati svjedoče da inicijativa Hypo i Raiffeisen banke o prolongiranju naplate potraživanja uz restrukturiranje Pevec grupe nailazi na potporu među dobavljačima i financijskim institucijama, neslužbeno se čuje iz izvora bliskim bankama koje su pokrenule spašavanje bjelovarskog poduzetnika Zdravka Peveca

Odustalo se od prvotne zamisli da se u dokapitalizaciju posrnulog Peveca možda uključi netko iz branše, najčešće spominjana imena bila su austrijski OBI i Baumax. Razlog tom obratu, pojašnjava naš izvor, iskazani je interes nekoliko kapitalnih fondova, voljnih da financijski podrže restrukturiranje Pevec grupe.

Nakon što KPMG krajem rujna završi preuzete obveze, u idućih 60 dana s potencijalnim investitorima razradio bi se konkretan model daljnjeg postupanja. Procjenjuje se da će provedba konsolidacije trajati godinu-dvije, uz uvjet da se ne dogodi solo ispad za prisilnu naplatu potraživanja nekog nezadovoljnog vjerovnika. S obzirom na činjenicu da Zdravka Peveca štiti 'kišobran' HSS-a, pretpostavlja se da će se od ovrhe suzdržati i država, odnosno Porezna uprava.

'Pevec je tražio velike rokove plaćanja od šest mjeseci do godinu dana i ne znam što je danas alternativa dobavljačima osim ove mogućnosti. Kao savjetnik TIM Kabela, tvrtke koja posluje s grupom Pevec, savjetovat ću vlasnika neka ga podrži u ovom momentu', kaže Dragan Munjiza, konzultant TIM Kabela.