SVJETLO TURISTIČKE SEZONE

Kampovi nadmašili očekivanja

03.09.2009 u 16:52

Bionic
Reading

Kamping udruženje Hrvatske po završetku glavne sezone, u ovoj kriznoj godini, ne krije zadovoljstvo ostvarenim pozitivnim rezultatima. Ova je turistička sezona bila neizvjesna i očekivanja su uglavnom bila negativno usmjerena, no od samog se početka znalo da će privatni smještaj i kampovi najbolje proći

Da su se ulaganja značajnih sredstava Hrvatskog kamping sektora, zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom i Kamping udruženjem Hrvatske, u raznovrsnu i kvalitetnu promociju kampova i Hrvatske kao 'zemlje idealne za kapiranje' isplatila u 2009. godini, govore brojke.

U razdoblju do kraja kolovoza kampovi su ostvarili oko 90 - 95% ukupnih godišnjih noćenja pa se stoga dosadašnji rezultati mogu smatrati dobrim pokazateljima stanja. U kampovima u Hrvatskoj, od otvaranja pa do kraja kolovoza, ostvareno je oko 12.700.000 noćenja, odnosno 2 - 2,5% više nego lani, što je unatoč optimizmu u sektoru rezultat koji nitko nije očekivao.

Park Soline u Biogradu, Straško na Pagu, Kovačine na Cresu i drugi kvalitetni kampovi Dalmacije i hrvatskih otoka imaju rast noćenja od čak 10 do 20%, dok je u Istri, najrazvijenijoj hrvatskoj kamping destinaciji, ostvaren rast od 2,6% noćenja. Posebno dobri rezultati ostvareni su u predsezoni te u kolovozu, koji je zbog lijepog vremena donio produženje špice na gotovo cijeli mjesec.

Slijedi posezona, mjesec rujan, u kojemu u kampovima uglavnom obitavaju paušalci i obitelji bez djece, koji vole odmarati nakon glavne sezone, u vrijeme smanjenih gužvi, hladnijeg i podnošljivijeg vremena i po nižim cijenama. Ako ne bude kiše, može se očekivati da će se sezona u kampovima završiti s plusom od oko 1,5 do 2,5%, odnosno oko 13,9 milijuna ostvarenih noćenja.

U Hrvatskoj ima ukupno 232 kampa te 302 kampa 'u domaćinstvu', u kojima je ukupni smještajni kapacitet preko 224.000 osoba. Najviše kampova više kategorije ima u Istri, slijedi Zadarska županija sa 13 i Primorsko-goranska sa 10 kampova. Međutim, u dalmatinskim kampovima je iz godine u godinu trend ulaganja u kvalitetu sve prisutniji pa tako i broj kvalitetnijih kampova raste. To su npr. Nevio u Orebiću, Park Soline u Biogradu na moru, Solaris u Šibeniku, Vira na Hvaru, Straško i Šimuni na Pagu i drugi.

Već tradicionalno, najbrojniji gosti naših kampova su i ove godine bili Nijemci, Slovenci, Nizozemci, Talijani, Austijanci i Česi, koji ostvaruju oko 82% ukupnih noćenja.