HYPO I RBA MOLE ZA POMOĆ

Vjerovnici Peveca danas odlučuju o njegovoj sudbini

Bionic
Reading

Svi vjerovnici Pevec grupe moraju se do danas očitovati jesu li pripravni suzdržati se od prisilne naplate duga te kompanije. Međutim, to od njih ne traže vlasnici Zdravko i Višnja Pevec već Hypo Alpe-Adria Group i Raiffeisen banka, dva najveća pojedinačna vjerovnika i kreditora Pevec grupe

Brojnim vjerovnicima bankari su inicijativu za spašavanje 'jakog poslovnog partnera' poslali 27. kolovoza. Poslovni dnevnik u posjedu je dokumenta u kojem Hypo i RBA iznose iscrpan prijedlog mjera dogovorenih nekoliko dana ranije s upravom i vlasnicima Pevec grupe.

Od proljeća Zdravko Pevec demantirao je sve neslužbene informacije o financijskom kolapsu i mogućoj rasprodaji dijela biznisa koje su se pojavljivale u medijima. Posljednji puta upravo 27. kolovoza, kada su banke dakle napravile plan za spas, ocijenio je kako 'zbog recesije i manje kupovne moći nije iznimka u poslovnom miljeu.' Tada je doduše potvrdio pad prihoda od 23 posto u prvom polugodištu, manje narudžbe kod dobavljača, zaustavljanje investicija te rezanje ostalih troškova no, opovrgao je prodaju bilo kojeg dijela tvrtke.

Ustvrdio je i kako je imao je niz razgovora u Vladi i s bankarima, napomenuvši pri tome 'važno je uzeti u obzir da su banke uglavnom strane i da štite svoj proizvod.' Strani bankari (ne)očekivano otklanjaju tu dvojbu i dopisom 'mole ostale vjerovnike da pruže šansu Pevecu i dopuste neke dugove zatvoriti u prolongiranom razdoblju'.

Hypo i RBA konstatiraju 'Pevec se našao u kompleksnoj poslovno-financijskoj situaciji, ne servisira dug prema bankama i dobavljačima. Umjesto jačanja ili održavanja poslovne dinamike situaciju se pogoršava. Pevec nema kapaciteta za održavanje urednog poslovanja i nabavku robe za poslovne centre', zaključuju.

Bankari Pevecu predlažu 'promjenu poslovne filozofije'. Njihov je recept da trgovačke centre treba pretvoriti u shopping centre odnosno prodajne površine trgovačkih centara svesti na potrebe tržišta, a višak prostora iznajmiti specijaliziranim trgovcima namještaja, tekstila, lovačke ili sportske opreme.

Neizgrađeno zemljište trebalo bi prodati, a kapacitet voznog parka svesti na potrebe tržišta. Strateški zaokret napravio bi se i kod nabave asortimana za maloprodaju. Uvoz bi se zamijenio kvalitetnim hrvatskim proizvodima. Primjena ne bi bio pošteđen niti menadžment, jer bi se uveli i novi standardi u sistematizaciji radnih mjesta.

Na tom tragu je vjerojatno i odluka o otkazu 500 ugovora zaposlenicima na određeno vrijeme. Osim toga je Pevec Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najavio da priprema program zbrinjavanja tehnološkog viška za još 80 stalno zaposlenih radnika. Tako bi broj radnika s 3.200 smanjio na skoro 2.600.

Član uprave Pevec grupe Milenko Marković potvrdio je, piše Poslovni dnevnik, autentičnost plana restrukturiranja tvrtke. Zbog činjenice da se radi o postupku u tijeku nije bio voljan govoriti o pojedinim detaljima projekta.