ROHATINSKI DEMANTIRA DOW JONES

'Nisam izjavio da počinje oporavak u RH'

Bionic
Reading

Nisam davao nikakve prognoze pa ni one o oporavku. To nisam rekao - kazao nam je Rohatinski objasnivši tek kako je na novinarkino pitanje o mogućem oporavku potvrdio da bi jednom, u doglednoj budućnosti, do njega moglo doći, ali da će biti spor i dugotrajan

Nisam davao prognoze da sada u Hrvatskoj počinje neki nagli oporavak - rekao je za Večernji list pomalo ljutit guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Naime, intervju koji je dao za Dow Jones Newswires mnoge je u Hrvatskoj ponukao da pomisle kako ugledni i popularni direktor Središnje banke proglašava u vrlo uglednom inozemnom mediju kraj krize u Hrvatskoj.

Takvo što se moglo zaključiti iz pomalo optimistično intoniranog izvještaja Dow Jones Newswiresa temeljena na izjavama Željka Rohatinskog i još nekolicine stručnjaka.

"Oštar pad ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj je završen... Oporavak će biti spor i dug", prenio je Dow Jones Newswires te u nastavku donio još nekoliko optimističnih i prohrvatskih izjava Željka Rohatinskog.

Na žalost, guverner je sve ohladio objasnivši:

- Govorio sam, na temelju podataka DZS-a, procjene kretanja BDP-a u drugom kvartalu te o kretanju industrijske proizvodnje u lipnju i srpnju.

Ti podaci govore samo da je strmoglavi pad sada zaustavljen. I industrijska proizvodnja i BDP sada su na puno nižoj razini nego lani i nastavljaju stagnirati. Nisam davao nikakve prognoze pa ni one o oporavku. To nisam rekao - kazao je Rohatinski objasnivši tek kako je na novinarkino pitanje o mogućem oporavku potvrdio da bi jednom, u doglednoj budućnosti, do njega moglo doći, ali da će biti spor i dugotrajan.

Bez obzira na guvernerovo nezadovoljstvo načinom na koji je interpretiran, materijal u Dow Jones Newswiresu poprilično je intrigantan. Prema njemu Rohatinski je ustvrdio da će se pad iz drugog tromjesečja od 6,3 posto do kraja godine ublažiti na 5,5 posto.

Upozorio je nadalje da imamo iznimno visok inozemni dug, čak 87 posto BDP-a ili 40 milijardi eura, što nam je popriličan problem.

Rohatinski je podsjetio na uspjeh izdanja 750 milijuna eura državnih obveznica unatoč tome što je Moody's spustio rejting državnih obveznica u lokalnoj valuti na Baaa3.

Očito je, poručio je Rohatinski, da investitori više favoriziraju Hrvatsku nego procjene agencija.

I u Dow Jones Newswiresu Rohatinski je još jednom podastro dokaze zbog čega Hrvatska treba braniti stabilnost tečaja kune, upozorio je kako bi zbog visoke inozaduženosti te domaćih zajmova u stranoj valuti svaka promjena tečaja bila izuzetna prijetnja stabilnosti.

Dvije trećine hrvatske ekonomije operira u euru pa je tečaj pitanje od životne važnosti.

Tekst u DJN-u podsjetio je na to da je Rohatinski pritisnuo Vladu da smanji proračunski deficit i pod teškim pritiskom recesije na porezne prihode.