NOVA RADNA MJESTA

HBOR-u kredit Svjetske banke za jačanje izvoza

02.09.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai potpisali su danas Ugovor o zajmu u iznosu od 100 milijuna eura za 'Kreditni program financiranja izvoza', izvijestili su danas iz HBOR-a

Za potrebe tog zajma ministar financija Ivan Šuker je sa Svjetskom bankom potpisao Ugovor o jamstvu.

Sredstva zajma namijenjena su izvoznicima i ostalim poduzećima s deviznim prihodima, kao što su poduzeća iz sektora turizma kroz srednjoročno i dugoročno kreditiranje obrtnog kapitala.

HBOR će pribavljena sredstva plasirati putem poslovnih banaka privatnim poduzećima - izvoznicima koji ispunjavaju ugovorene kriterije.

Sredstva su HBOR-u odobrena u skladu s uvjetima fleksibilnog zajma, odnosno uvjetima Svjetske banke za dugoročne kredite, uz kamatnu stopu 6-mjesečni LIBOR za euro uvećan za fiksnu maržu u visini od 1,2 posto.

Sredstva namijenjena 'Kreditnom programu financiranja izvoza' pomoći će nastojanjima hrvatske Vlade u proširenju i održavanju postojanog priljeva kredita za strateški značajne grane privatnog sektora. Zajam će također pomoći Vladi u jačanju konkurentnosti gospodarstva te povećanju izvoza i očuvanju radnih mjesta u vremenima globalne gospodarske krize, navodi se u priopćenju.