PRODUŽENI GODIŠNJI

Propast SkyEurope - turisti ostali bez prijevoza

01.09.2009 u 12:27

Bionic
Reading

Jedna od najvećih niskotarifnih zrakoplovnih kompanija u Europi, slovački SkyEurope bankrotirala je noćas, 31. kolovoza, a samo na splitskom aerodromu ostalo je oko 300 turista zbog propasti ovog avioprijevoznika. Svi letovi SkyEurope hitno su obustavljeni od 1. rujna

Među njima su i letovi iz Hrvatske odnosno iz Zadra, Splita i Dubrovnika gdje SkyEurope ima svoje sezonske linije za Bratislavu, Beč, Prag i Košice.

Bez ikakve prethodne najave, SkyEurope je preko svojih internetskih stranica putnicima u noći s ponedjeljka na utorak poručio da odmah prekida sve svoje operacije i da im novac za avionske karte, koje je ta kompanija uredno prodavala, neće biti vraćen. Onima koji su unaprijed kupili povratne karte slovačka kompanija poručuje da za povratak kući nađu drugog avio prijevoznika. Ni njima novac neće biti vraćen, a u kratkoj poruci SkyEurope se svima 'ispričava zbog neugodnosti koje su im prouzročili'

Brojni turisti koji su iz hrvatskih zračnih luka trebali otputovati svojim kućama nakon godišnjih odmora ostali su zatočeni u Hrvatskoj. Mladi par iz Češke, piše Jutarnji list, koji su SkyEuropom trebali otputovati iz Zadra za Beč, za bankrot su doznali u utorak ujutro, i to sasvim slučajno, kad su pokušali 'čekirati' svoje karte za odlazak kući nakon sedmodnevnog godišnjeg odmora u Dalmaciji.

Međutim, zrakoplov se nije pojavio, nitko na aerodromu nije znao što se događa, a da su svi letovi preko noći otkazan saznali su na internetskim stranicama SkyEuropa. Kako će se vratiti kući ni sami ne znaju, a jučer su preko prijatelja pokušavali uhvatiti mjesto u autobusu za Brno jer se djevojka u srijedu ujutro mora javiti na posao. Šok je doživjela i njihova prijateljica koja je u utorak bez ikakvih problema bukirala let SkyEuropom iz Češke za Barcelonu i to platila 270 eura.

'Ne mogu vjerovati da su oni uredno prodavali avionske karte preko svojih internetskih stranica iako su znali da više neće letjeti! Tko zna koliko ljudi je tako kupilo karte, a što je najgore, reklamirali su i kako imaju akcije za studeni i prosinac. Odmah jutros sam zvala svoju banku u Češkoj, ali rekli su mi da je novac već skinut s računa te da mogu pisati reklamaciju i čekati hoće li mi banka odobriti povrat novca. Već sad znam da od toga nema ništa', kaže mlada Čehinja Alena, dodajući kako većina putnika koji su trenutno na godišnjim odmora i ne znaju da se ne mogu vratiti kući.

Koliko je njihovih putnika u Hrvatskoj ostalo bez prijevoza, ali i koliko su dug ostavili prema domaćim zračnim lukama, bit će poznato za nekoliko dana, ali bankrot SkyEuropea već je izazvao velike incidente. Više od stotinu čeških državljana ostalo je u Bugarskoj i ne mogu se vratiti kući, a kako dio njih nema novca za novu kartu, javljaju se češkom veleposlanstvu. Slična bi se priča mogla dogoditi i u Hrvatskoj.