'TAL' S HDZ-om BiH?

Poslovi IGH pod istragom tužiteljstva BiH

01.09.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Jedan od razloga zašto su hrvatski ministri u Federalnoj vladi odlučili bojkotirati rad izvršne vlasti, piše Dnevni Avaz, je istraga koju vode Tužiteljstvo BiH i SIPA zbog potpistivanja dokumenata za izradu projekta koridora 5C.

Prema riječima Bakira Tanovića, prije dva su mjeseca istražni organi od njega i drugih članova Pomorskog društva, Ibrahima Bušatlije i Munira Jahića, uzeli izjave na osnovu krivične prijave, a koja je podnesena protiv bivšeg ministra prometa i komunikacija, Bože Ljubića, lidera HDZ-a 1990. godine.

Ljubić je u Zagrebu 17. lipnja 2007. godine potpisao protokol s Institutom za građevinarstvo Hrvatske (IGH, na čelu s Jurom Radićem) o spajanju autoceste u mjestu Bijača kao najjužnijoj točki koridora 5C. No, za taj čin nije imao odluku Parlamenta FBiH ili bilo kojeg drugog nadležnog organa.

- Ljubić je u prosincu iste godine potpisao ugovor za izradu glavnog izvedbenog projekta koridora 5c za dionicu Mostar Sjever - Počitelj - Bijača (LOT4) u vrijednosti 30 milijuna KM, i to bez prostornog plana i drugih dokumenata. Imamo informacije da je oko 20 mil. KM utrošeno u druge LOT-ove, a za LOT 4 oko 10 milijuna KM - izjavio je Tanović.

I sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević, također član Pomorskog društva BiH, kategoričan je u tvrdnji da se polako razotkrivaju pravi interesi hrvatskih ministara kada je u pitanju koridor 5C.

- Radi se o sprezi hrvatskih moćnika koji su u "talu" s IGH-om. Ovdje suština da se samo izvuče prvo ekonomski interes, i to privatni, a onda da se deriviraju pojedinačni interesi, jer je u pitanju kupovina zemlje. Oni su kupovali zemlju u zapadnoj Hercegovini po 30 feninga, pretvarali je u poljoprivredno zemljište, da bi ga kasnije mogli pretvoriti u građevinsko i za njega naplatiti 100 puta višu cijenu - izjavio je sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević.

Ljubić je pak izjavio za Dnevni avaz kako je protokol potpisao na osnovu važećih dokumenata Parlamenta FBiH.

Iz IGH su nam poslali priopćenje u kojem demantiraju pisanje bosanskih novina: 'Iznenađeni smo potpuno neistinitim pisanjem pojedinih bosansko-hercegovačkih i hrvatskih medija koji iznose spekulacije o tome kako je IGH nezakonito projektirao trasu koridora VC kako bi pogodovao tamošnjim političarima u preprodaji zemlje preko koje će ići spomenuta auto-cesta. Odbacujemo takve neutemeljene i neistinite navode. Nikakvog službenog prigovora od strane investitora nije bilo, a nije ga ni moglo biti jer mi sve radimo u skladu s pravilima struke. Stručna gledišta smo spremni braniti u svakom pogledu, ali se nismo spremni upuštati u političko-medijske igre susjedne nam države. '