MESIĆ O MALVERZACIJAMA

Vrijeme je za totalnu reviziju u državnim poduzećima

25.08.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Svaki bi građanin vjerojatno želio da je gorivo jeftinije, no Ina je na tržištu i pitanje je ima li sada prostora za snižavanje. Pravo stanje stvari u i oko Ine znat ćemo samo ako dobijemo na uvid ugovor između Hrvatske i MOL-a o preuzimanju Ine - poručio je predsjednik države Stjepan Mesić za svoga posjeta Koprivnici u utorak

Pritom se kratko osvrnuo i na dug Ine prema državi, koji na ime poreznih obveza i doprinosa iznosi gotovo dvije milijarde kuna, piše Jutarnji list. Ujedno i na sve češća otkrića malverzacija u firmama poput HEP-a i HŽ-a.

'Svi u nadzornim odborima državnih tvrtki koje loše posluju trebali bi odgovarati, posebno ako nisu ništa poduzimali. Trebalo bi vidjeti i po kojim su se uopće kriterijima u državnim firmama zapošljavali određeni ljudi', smatra predsjednik Mesić koji je pridodao da traži 'totalnu reviziju' u svim javnim poduzećima.

Mesić je komentirao i prijedlog Ine o diferenciranim cijenama goriva na pojedinim postajama, ovisno o značaju lokacije u kojoj se nalaze. Svoj stav još nije formirao jer nema dovoljno informacija, no o tome će, dodao je, razgovarati tijekom srijede ili četvrtka i s premijerkom.

Mesić, također, izlaz iz krize ne vidi u uvođenju kriznih poreza koji donose samo trenutačnu korist, već jačoj decentralizaciji fiskalnih sredstava na lokalne razine. Predsjednik Mesić posjetio je Koprivnicu da bi u Carlsbergu Croatia otvorio novi proizvodni pogon vrijedan oko 170 milijuna kuna. To je ujedno i najveća svjetska investicija danskog pivarskog diva ove godine.

Kako bi svjedočio otvaranju pogona, iz Danske je potegnuo i prvi čovjek Carlsberga Jorgen Buhl Rasmussen. Mesić je u Koprivnici uputio još jednu kritiku državnoj vlasti koja, kako je rekao, ništa ne poduzima da bi iskoristila silne milijune četvornih metara vojnih objekata koji stoje neiskorišteni. Jedan od njih je i u Koprivnici, koji već godinama zjapi prazan, dok u ladici stoji projekt sveučilišnog kampusa koji se zbog sporosti administracije ne može pokrenuti.