KOSOR GA NIJE VOLJELA

Tiha smrt povjerenstva za praćenje cijena

19.08.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Sjećati li se famoznog Povjerenstva za praćenje cijena? U rujnu će biti puna godina dana od njegove posljednje sjednice, a prema svemu sudeći i zadnje. Povjerenstvo nije sazvano, iako je podignuta stopa PDV-a, što će zasigurno dovesti do rasta cijena većine proizvoda i usluga, a pogotovo nakon snažnog poskupljenja goriva. Znači, u vrijeme kada se itekako ima što 'pratiti'

Osnovano u siječnju 2008. godine, u vrijeme inflacije, povjerenstvo je trebalo pokazati da se kabinet Ive Sanadera brine o standardu građana. Štoviše, uspostavljena su još dva dodatna slična tijela, s tim da je jednom zadatak bio praćenje cijena energije, dok se drugi bavio cijenama poljoprivrednih proizvoda. Članove povjerenstva činili su predstavnici Vlade, poslodavaca, sindikata i Udruge za zaštitu potrošača.

Od svog osnutka povjerenstvo je održalo tek nekoliko sjednica, a njegov najveći uspjeh je bio dogovor s trgovcima da jednokratno spuste cijene ulja, mlijeka i kruha u veljači prošle godine. Također je Sanader uvjerio HEP da stopira poskupljenje struje. Nakon toga povjerenstvo se sastalo još nekoliko puta, da bi od rujna prošle godine potpuno zamrlo, unatoč tome što su sindikati tražili njegovo sazivanje. Osobito je u tome bio uporan Nezavisni hrvatski sindikat (NHS).

Krešimir Sever

'Itekako ima razloga da se ponovo sastanemo, ali izgleda da je povjerenstvo iskorišteno samo za javnu promidžbu Ive Sanadera. Tražili smo i od premijerke Kosor njegovo sazivanje, ali nismo dobili nikakav odgovor. Žalosno je što će propasti jedna dobra ideja', kaže Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

On se ipak nada da će Vlada shvatiti važnost povjerenstva, a osim toga je pred premijerkom i važan zadatak preustroja Gospodarsko – socijalnog vijeća (GSV) jer je ostavkom Sanadera i formiranjem novog ministarskog kabineta potrebno napraviti promjene i u GSV-u. Zasad je Kosor to ostavila po strani, iako svaki dodatni sukob sa socijalnim partnerima i nije baš pametan u trenutku kada se dio sindikata priprema za rujanske demonstracije.

Čelnik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević, glavni organizator jesenskih prosvjeda, zamjera premijerki što se odlučila na sastanak s proizvođačima i trgovcima da bi ih nagovorila da ne dižu cijene nakon rasta PDV-a, a bez da je pozvala i sindikate.

'Sanader je pritiskao trgovce na sjednicama Povjerenstva za praćenje cijena i barem je svaka zainteresirana strana mogla iznijeti svoje mišljenje. Iako je svima jasno da je to povjerenstvo bilo osnovano samo kako bi izgledalo da se nešto radi. HUS više neće insistirati da se ono saziva, jer je jasno da za to nema političke volje', kaže Matijašević.

Da je premijerka Kosor digla ruke od Povjerenstva, bez obzira na to što u ovom trenutku nema nijedan drugi način da spriječi trgovce u kršenju obećanja i dizanju cijena, osim da ih proziva preko medija i šalje apele, potvrđuju i riječi predstojnika Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića

'Povjerenstvo je egzistiralo za vrijeme prethodne vlade. Sada je drugačije razdoblje. Ova vlada se odlučila za izravan, neposredan susret s predstavnicima proizvođača i trgovačkih lanaca. Svaka vlada ima svoj sistem rada', mišljena je Begović, uz opasku da povjerenstvo nije ugašeno i da se uvijek može ponovo aktivirati ako se za to ukaže potreba

Na kraju su se potvrdile riječi šefa SDP-a Zorana Milanovića, koji je oštro kritizirao vladajuće prilikom osnivanja Povjerenstva za praćenje cijena da je to 'kao da se osniva tijelo za praćenje bure ili kiše'. Valjda bi i ono imalo više smisla. Što je još gore, to je samo dio Sanaderove ostavštine jer je za vrijeme njegova mandata osnovano više od 20-ak raznih povjerenstava. Osim toga, sjetite se samo farse s Ekonomskim vijećem