NJEMAČKI MODEL

U zamjenu za pomoć tvrtke neće dijeliti otkaze

17.12.2008 u 11:07

Bionic
Reading

U okviru drugog više milijardi eura vrijednog njemačkog paketa fiskalnih poticaja za gospodarstvo čiji će detalji biti objavljeni početkom iduće godine, neke od najvećih njemačkih kompanija obvezat će se da će se suzdržati od masovnih otpuštanja radnika

Kancelarka Angela Merkel, ministar financija Peer Steinbruck i predsjednik Bundesbanka Axel Weber dogovorili su okvir tog paketa mjera, čiji će se detalji razraditi u nadolazećim tjednima, tvrde dobro upućeni izvori, piše londonski The Financial Times.

Prema tome planu, velike kompanije još će se neko, zasad nedefinirano, vrijeme suzdržati od masovnih otpuštanja radnika u zamjenu za državne subvencije za zaposlenike čije je radno vrijeme privremeno skraćeno ili su im snižene plaće.

Jezgra tog paketa poticaja jest opsežna shema ulaganja u infrastrukturu u sektorima u rasponu od školstva do telekomunikacija. Vlada također razmatra smanjenje obveznih doprinosa za zdravstveno osiguranje.

"Vlada će se usredotočiti na mjere koje se neće odmah pozitivno odraziti na gospodarstvo već će imati pozitivni dugoročni strukturalni utjecaj", kaže isti izvor.

Na sastanku vlade i poslovnih čelnika u Berlinu protekloga vikenda neke od 11 zastupljenih kompanija obećale su da neće u idućoj godini dijeliti otkaze. Među nazočnima su bili izvršni direktor Deutsche Banka Josef Ackermann, Siemensov Peter Loescher, te Rene Obermann iz Deutsche Telekoma

Merkel je zakazala sastanak početkom siječnja sa čelnicima kompanija čije su dionice uvrštene u indeks 30 blue-chip dionica frankfurtske burze, radi finalizacije tog paketa mjera.

Berlin je dosad izdvojio 12 milijardi eura za mjere poticanja rasta kroz vremensko razdoblje od dvije godine.