NAGRADA ILI KAZNA

Protegi ponuđeno vođenje HPB Investa

13.08.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Josipu Protegi, bivšem šefu Hrvatske poštanske banke kojeg je Vlada bez obrazloženja smijenila na telefonskoj sjednici, prema neslužbenim informacijama, ponuđeno je mjesto predsjednika Uprave HPB Investa, društva za upravljanje fondovima u sklopu Hrvatske poštanske banke

Protega zasad ne želi potvrditi, ali ni ne opovrgava da će ostati u HPB-u. Ako ipak odluči napustiti državnu banku, novo radno mjesto navodno ga čeka u Agrokoru, gdje bi upravljao financijama i akvizicijama.

O Proteginoj smjeni kalkuliralo se već mjesecima, a kao razlog su spominjani brojni grijesi zbog kojih je banka došla u prilično nezavidnu situaciju. Međutim, kao i u većini državnih tvrtki, smjenu je potaknula nova stranačka kadrovska križaljka, u kojoj su se na vjetrometini našli kadrovi pod pokroviteljstvom bivšeg premijera Ive Sanadera.

Nadzorni odbor ne vidi probleme 

Prilikom imenovanja nove uprave Nadzorni odbor odbacio je špekulacije prema kojima se banka nalazi u teškoj financijskoj situaciji. 'Svjetska financijska kriza i gospodarska recesija ostavile su traga u svim sektorima pa tako i u domaćem bankarskom sustavu, pri čemu HPB nije izuzetak. HPB je i dalje zdrava i stabilna banka, a državno vlasništvo dodatno je jamstvo toj stabilnosti', priopćili su iz Nadzornog odbora, kojim predsjedava Zdravko Marić, državni tajnik u Ministarstvu financija.

Brzinska smjena povezuje se i s navodnim velikim gubicima od približno 50 milijuna eura, koji se prikrivaju u bilanci banke. Nakon gubitka u prvom kvartalu od 32 milijuna kuna, HPB je za prvih šest mjeseci prikazao neznatnu dobit od 653 tisuća kuna. Na skromne rezultate utjecali su rast kamatnih rashoda za čak 50 posto te osjetan rast rezervacija za potencijalne gubitke. Iako je banka povećala rezervacije (sa 25 milijuna kuna na 40 milijuna kuna), špekulira se da one ne pokrivaju sve loše kredite. Navodno je i Hrvatska narodna banka, nakon redovne kontrole poslovanja, HPB-u naložila dodatne rezervacije za rizične plasmane.

Nedugo prije Vladine odluke o smjeni Protega se usprotivio smanjivanju menadžerskih plaća tražeći izuzeće jer banke posluju u konkurentskom okruženju. Zamjeraju mu se i odluke o financiranju sumnjivih projekata, poput kredita za kupnju zemljišta na Pelješcu, kredita za gradnju vila pokraj golf terena u zagrebačkom Blatu te sudjelovanja u spašavanju posrnulog Adriatica.neta.

Objektivan problem koji je predstavljao kamen oko vrata Josipu Protegi u vođenju banke bilo je dugotrajno odgađanje nužne dokapitalizacije, kojom bi se popravila adekvatnost kapitala. Prva injekcija kapitala došla je tek u srpnju ove godine, kada su Hrvatska pošta i Croatia osiguranje po diktatu Vlade upumpali u HPB 70 milijuna kuna svježeg kapitala. Međutim, to nije ni izdaleka dovoljno za stvaranje snažne državne banke.

Nasljednik Josipa Protege na čelnom mjestu Hrvatske poštanske banke je Čedo Maletić, bivši viceguverner Hrvatske narodne banke, a posljednje tri godine predsjednik Uprave Imex banke. Zajedno s njim u Upravu ulazi i Dubravka Kolarić, trenutačno direktorica riznice u banci, koja će zamijeniti Ivana Sladonju. Nakon što je novu upravu potvrdio Nadzorni odbor, čeka se suglasnost Hrvatske narodne banke, koja nije upitna.