RASIPNOST

HAC plaća za nepostojeća otvaranja cesta

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste su, u jeku pregovora o smanjivanju plaće radnicima za 10 posto i opće štednje koju trebaju provoditi, objavile sklapanje ugovora vrijednog 1,78 milijuna kuna za 'usluge organizacije svečanosti puštanja u promet novih dionica i otvaranja radova'

Obavijest o sklapanju ugovora direktnom pogodbom s marketinškom tvrtkom Fimi-Media objavljen je krajem srpnja iako do kraja godine HAC ne planira pustiti nijednu novu dionicu u promet, a neće se otvarati ni radovi, piše Poslovni dnevnik.

Štoviše, zbog nedostatka novca i ako ne dobije nove kredite za već otvorene radove, HAC planira poništiti natječaje za dionice na kojima su radovi otvoreni u jeku svibanjske i travanjske predizborne kampanje: Dubrovnik - Doli, mosta preko Drave i poddionica na autocesti Zagreb - Sisak.

Usto, prošlog tjedna je poslan zahtjev radnicima za smanjivanje plaća od 10 posto, pa je ugovor posebno naišao na negodovanje sindikata. 'Još od početka krize poručujemo da HAC mora prekinuti sve investicije koje nisu neophodne za održavanje sigurnosti prometa, a što više poslova obavljati s vlastitim radnicima. Ugovor o organiziranju svečanosti svakako nije neophodan HAC-u, ali nažalost nije jedini jer se i u jeku krize u HAC-u nepotrebno mijenjaju garažna vrata. Istodobno žele štedjeti na plaćama i zato na to nećemo pristati', kaže Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Tvrtka Fimi-Media na čelu s Nevenkom Jurak u zadnje je dvije godine u velikoj milosti HAC-a, a poslove redovito dobiva bez javnog natječaja jer Zakon o javnoj nabavi kroz svoje dodatke dozvoljava izravno sklapanje poslova za određene intelektualne, medijske ili produkcijske usluge.

U neslužbenom izvješću o uštedama koje uprava HAC-a planira poslati Vladi stoji da je uprava ove godine potrošila 6,5 milijuna kuna na otvaranje dionica. Uz brojku je navedeno da su uštedjeli milijun kuna.

Neslužbeno se tvrtku Fimi-Media povezuje s osnivačem Europapress holdinga, a prema nekim tumačenjima spomenuti poslovi poslužili su kao model Vladine financijske podrške EPH-u koji priprema koji priprema financijski zahtjevan projekt novog dnevnog tabloida.