ČEKA SE MESIĆEV POTPIS

Novi porezi vrijede od 1. kolovoza

31.07.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Ministarstvo financija danas je najavilo da će na internet stranici Porezne uprave objaviti potrebne informacije vezane za primjenu novih zakona koji će se primjenjivati od sutra, 1. kolovoza, a objašnjenja će se moći dobiti i putem besplatnog telefona.

Ljudi iz Porezne uprave bit će na raspolaganju vezano za primjenu zakona o posebnom porezu, o naknadama za pružanje usluga u elektroničkim komunikacijskim mrežama, kao i izmjena Zakona o PDV-u i Zakona o doprinosima, ističu iz Ministarstva financija i Porezne uprave.

U Ministarstvu financija očekuju da će Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, koji stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, sutra biti i objavljen u tom službenom listu.

Po Zakonu o posebnom porezu na sve isplate neto plaća, mirovina, drugih primitaka, kao i dividende ili udjela u dobiti koji su veći od 3.000 kuna od sutra do kraja 2010. plaćao bi se porez po stopi od 2 posto (iznosi veći od 3.000 do 6.000 kuna) i 4 posto (iznosi veći od 6.000 kuna) i oporezivao bi se cijeli iznos.

Porezna je osnovica za obračun posebnog poreza ukupno ostvareni primitak u tijeku jednog mjeseca kod jednog isplatitelja ostvaren po istoj osnovi. Tako se više isplata kod jednog isplatitelja zbraja, pa se ako poslodavac isplaćuje plaće u dva dijela, npr. prvi 2.000, a drugi 3.000 kuna kod prve isplate neće platiti poseban porez, a kod druge će se platiti na cjelokupan iznos od 5.000 kuna. Ili primjerice ako je prvi dio 5.000 kuna, a drugi isto toliko, već će se kod isplate prvog dijela naplatiti porez od 2 posto, a kod druge će se, na kumulativni iznos, odnosno 10.000 kuna obračunati 4 posto i platiti razlika do punog iznosa tako dobivenog poreza.

Kako se ide po isplatitelju, objašnjavaju iz Porezne uprave, u slučaju dva ili više različitih isplatitelja nema zbrajanja plaća ili primitaka.

O isplaćenim plaćama, mirovinama i drugim primicima isplatitelji će Poreznoj upravi podnositi posebno izvješće i to do 15-tog u mjesecu za prethodni mjesec, a oblik i sadržaj tog izvješća propisat će (u roku 30 dana) pravilnikom ministar financija. Prvi će se takvi izvještaj trebati predati do 15. rujna.

Na upit što ako predsjednik Republike Stjepan Mesić odmah ne potpiše taj zakon i on sutra ne bude objavljen u Narodnim novinama, u Ministarstvu kažu kako je to stvar predsjednika i saborskog Odbora za zakonodavstvo te da će oni poštovati Zakon.

Predsjednik Mesić najavio je i mogućnost da Zakon o posebnom porezu pošalje na ocjenu ustavnosti. Ako eventualno Zakon 'padne' na Ustavnom sudu, onaj tko je naplaćivao posebni porez, odnosno država, morat će ga i vratiti građanima, kažu u resoru financija.

Sutra na snagu stupa i izmjena Zakona o PDV-u kojim je opća stopa PDV-a podignuta sa 22 na 23 posto, dok se nulta i stopa od 10 posto nisu dirale.

Svi obveznici PDV-a u izdavanju računa moraju se u što kraćem roku prilagoditi izmjeni, Porezna će uprava, kako kažu, prvih par dana "imati razumijevanja" i upozoravati. No, ističu kako će obveznici, ako možda u prvih dan, dva na računu imaju stopu 22, a ne 23 posto, PDV morati obračunati po stopi od 23 posto.

Isto tako, objašnjavaju poreznici, obveznici koji su izdali račune za primljene predujmove i obračunali PDV po stopi 22 posto koja je tada bila na snazi, a dobra i usluge će se obaviti u razdoblju nove stope 23 posto, morat će račun za predujam poništiti te izdati novi račun sa obračunatim PDV-om od 23 posto.

Na snagu sutra stupa i Zakon o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama prema kojem će tri operatera mobilne telefonije plaćati naknadu od 6 posto na prihod ostvaren SMS i MMS porukama i govornim uslugama.

U Ministarstvu financija procjenjuju da će proračunski deficit u ovoj godini biti oko 3 posto BDP-a te očekuju da će deficit i dug koji dospijeva na naplatu uspješno isfinancirati. Kada, u kojem iznosu i na kojem tržištu to ćemo vidjeti, kažu u Ministarstvu.