STAV POSLODAVACA

Zakon o turističkom zemljištu je neustavan

30.07.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da je prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu o kojem je danas raspravljao Sabor neustavan i neprihvatljiv jer ruši ravnopravnost građana

Poslodavci smatraju da je nedopustivo da se ovako važan Zakon donese na sjednici Vlade i uputi u saborsku proceduru bez konzultiranja prvenstveno predstavnika gospodarstva iz djelatnosti turizma za koje će ovakav Zakon imati katastrofalne posljedice.

'Prema građanima je predmetni Zakon nepravedan jer hrvatske građane dovodi u neravnopravan položaj. Njime dio ranijih vlasnika postaju povlašteni, s obzirom na to da dobivaju u naturi izgrađeno ili pripremljeno građevinsko zemljište, dok po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, ostali prijašnji vlasnici nemaju to pravo. Pravo vraćanja nekretnine ne može se vezati uz vrstu nekretnine, a osim toga, navedena odredba je neprovediva zbog nesređenog zemljišno-knjižnog i katastarskog stanja', stoji u priopćenju HUP-a.

Poslodavci ističu da predmetni Zakon dovodi u nejednak položaj pred zakonom pojedina trgovačka društva ugostiteljsko-turističke djelatnosti, budući da je usmjeren samo na ona turistička zemljišta koja nisu bila procijenjena u pretvorbi, a koja su izostavljena iz procjene odlukom državnih tijela (a ne krivnjom pojedinih društava), dok je istodobno nekim društvima odlukama istih državnih tijela omogućena procjena takvog zemljišta u cijelosti ili većem dijelu.

Prijedlog zakona se temelji na pretpostavci da je trgovačko društvo steklo vlasništvo samo na onom zemljištu koje je procijenjeno prilikom utvrđivanja vrijednosti društvenog poduzeća, i to u pravilu zemljišta koje odgovara tlocrtnim površinama objekta, tj. samo onog zemljišta koje usko okružuje pojedini objekt. Pritom se ne vodi računa o tome da je zemljište nužno za redovnu uporabu pojedine građevine (hotela, turističkog naselja ili kampa) neovisno od toga je li bilo predmetom procjene, postalo po sili zakona (ali i po sudskoj praksi) vlasništvo trgovačkog društva koje je vlasnik građevine kojem to zemljište nužno služi.

Sporni zakon danas je raspravljen u Saboru, a sutra već ide na glasovanje. Oporba je i u pojedinačnoj raspravi naglašavala da su potrebne dorade prijedloga zakona, a državni tajnik Dražen Bošnjaković u završnom je obraćanju odbio je da je prijedlog zakona pisan 'rukom interesa hotelijera ili bilo koje druge interesne skupine'.