NOVI HARAČ

Vlada ipak uvodi porez na dividende

30.07.2009 u 08:56

Bionic
Reading

Vlada će u četvrtak sa sjednice Saboru poslati amandman kojim bi se oporezivala dividenda, i to po principu kriznog poreza - do tri tisuće kuna dividenda se ne bi oporezivala, od tri do šest porez bi bio dva posto, a iznad šest tisuća kuna odrezao bi se porez od četiri posto, doznaje Poslovni dnevnik

Ova mjera donešena je na poticaj SDSS-a i HSLS-a koji zagovaraju donošenje zakona o porezu na kapitalnu dobit i dividendu, kako bi se ostvario princip solidarnosti i pravednosti. Za sada nemaju izračuna koliko bi se novca tim porezom priskrbilo u proračun.

Informaciju je za Poslovni dnevnik potvrdila potpredsjednica Vlade, HSLS-ova Đurđa Adlešić, te SDSS-ov Milorad Pupovac, koji ističu da to nije bio uvjet za potporu njihovih zastupnika rebalansu, nego prijedlog koji je u HDZ-u prihvaćen.

Nagađa se, pak, da su u HDZ-u na to pristali da ne bi došlo do glasina o napuklinama u vladajućoj koaliciji, što nakon odlaska HSU-a sigurno ne bi bio dobar znak za stabilnost koalicije jer, sve i da SDSS i HSLS uskrate potporu rebalansu, prekrojeni proračun mogao bi se donijeti bez problema jer je za njegovo izglasavanje potrebna obična većina od 39 glasova.