ZAŠTITNA CIJENA 2,2 KUNE

Čobanković će poštivati dogovor s mljekarima

29.07.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković istaknuo je danas da će se poštivati dogovor proizvođača mlijeka s predstavnicima Vlade tijekom lipanjskih prosvjeda u Zagrebu o zaštitnoj cijeni mlijeka od 2,20 kune po litri, kao i dogovor s proizvođačima pšenice da im se poticaji uvećaju za 750 kuna po hektaru ili 15 lipa po kilogramu.

Na današnjem sastanku s predstavnicima udruga proizvođača mlijeka Čobanković je predstavio 'novi' proračun ministarstva i trenutno stanje obveza koje to ministarstvo ima prema hrvatskim poljoprivrednicima.

Ministarstvo tako do kraja ove godine proizvođačima mlijeka mora isplatiti oko 300 milijuna kuna poticaja, dok obveze za poticaje za usjeve jesenske sjetve iznose oko 560 milijuna kuna, za stočarsku proizvodnju približno 100 milijuna kuna, a za ribarstvo oko 30 milijuna kuna, rekao je Čobanković.

Dakle, ukupne se obveze, ovisno o pojedinoj proizvodnji, kreću od 990 milijuna do milijardu kuna, a predloženim rebalansom proračuna i već ostvarenim uštedama u Ministarstvu osiguran je okvir da se obveze i isplate.

Naime, trećim rebalansom sredstva za to ministarstvo uvećana su za 250 milijuna kuna, a uštede iznose oko 130 milijuna kuna, što je, zajedno s ranije predviđenim sredstvima za tu namjenu, dostatno za isplatu poticaja, kazao je Čobanković.

Najavio je i izmjenu pravilnika o investicijskim potporama i kapitalnim ulaganjima, na način da se potpore usmjere samo na one kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje.

Uz ostalo, mljekari su od resornog ministra tražili ograničavanje uvoza i odustajanje od izračuna otkupne cijene mlijeka temeljem tromjesečnog prosjeka u EU.

Na to je Čobanković odgovorio da je formula za izračun cijene bila rezultat sporazuma s proizvođačima, a da se uvoz ne može zabraniti bez da se to negativno odrazi na hrvatski izvoz.

Hrvatska je, prema njegovim riječima, u prvih pet mjeseci ove godine uvezla mlijeka i prerađevina u vrijednosti 29 milijuna dolara, a izvezla za 21 milijun dolara. Gotovo polovicu uvoza pritom su činili sirevi, zbog čega je i uvedena zaštitna carina na neke sireve, pa Čobanković očekuje da bi se do kraja godine taj odnos trebao uravnotežiti, možda čak i rezultirati blagim suficitom.

Naglasio je i da je Hrvatska zadnjih godini značajno povećala proizvodnju mlijeka, koja će ove godine vjerojatno rasti za 20 milijuna litara, na 170 milijuna litara, što znači da je gotovo dostignuta samodostatnost, odnosno ovisnost o uvozu je vrlo mala.